DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Kad padneš, ne prenemaži se, samo ustani!

Trudiš se da dobrovoljno doprineseš društvu, ali neko se neumorno trudi da te sabotira?

Piše: prof.Hanka Vlahovljak

Je li te nekad neko verbalno napao zbog nečeg korisnog što si se usudio kvalitetno uraditi?
Je li te, uprkos trudu na bilo kojem polju, dotični nazvao nezrelim, promašajem i propalicom?
Je li ti stigla poruka koja nosi sadržaj od kojeg se zgrčilo tvoje srce, koja nosi pregršt kritika s visine, od nekog ko poznaje vještinu kojom se i ti baviš, ali ne zna adekvatno drugima da je ponudi i drži je ekskluzivno ličnim pravom?

Ako je odgovor na pitanja Da, a nisi se pokolebao, unaprijed čestitam, Allah da te obaspe mnoštvom bereketa – ti si već uspješan radnik za bolje sutra, a i za muslimane i islam, svejedno na kojem polju radio.

~ Inspirisano ar. knjigom ‘Kad padneš, ustani!”

Uvijek se sjetim beduina, koji je rekao: “Gospodaru smiluj se meni i Muhamedu i nemoj se, osim nama, više nikome smilovati.”
Iako je on to izjavio iz prevelike ljubavi prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i dragosti što ga nije niti udario niti verbalno napao nakon što se pomokrio po džamiji, nemoj zaboraviti da je oko nas mnogo onih koji imaju prljave povode da ograniče ono što je beskonačno, pa im povjeruješ i dopustiš da svijet ostane uskraćen tvog traga na dunjaluku.

Osloni se na Allaha, radi pažljivo pazeći da ne pređeš Njegove granice u domeni u kojoj djeluješ, očisti nijjet i znaj da islam možeš pomoći na mnogo različitih načina, a ne samo kao govornik o vjeri.
Ali pod jednim uslovom!
Neće te pokolebati svaki povjetarac.
I nećeš zaboraviti da vjetra gotovo uvijek ima, ma gdje boravio.
I kad padneš, ne prenemaži se, samo ustani!

akos.ba

Povezani članci

Back to top button