Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Još jedan Bajram u nizu.. još jedna golema radost!

Još jedan Bajram u nizu.. još jedna golema radost!

Još jedan Bajram u nizu..još jedna golema radost!

Iako bude samo dva puta u godini, svaki put bude posebno da posebnije ne može biti. Harmonija koja vlada na ovaj Božiji blagdan je zaista posebna, a blago onome ko Bajram dočeka istinski, sa otvorenim srcem i raširenim rukama, pa tu posebnu harmoniju osjeti u dubini duše.

Ramazan prođe kao dašak, i kao kruna svega nam dolazi jedan od najljepših gostiju koje možemo dočekati, ponavljam, samo dva puta u godini!

Bajram predstavlja nagradu za istinske postače..nagradu za one insane koji su sa dušom punom radosti dočekali i ispratili mubarek mjesec posta.

Neka nam Milostivi pomogne da nam i ovaj Bajram donese samo najbolje. Pokušajmo sastaviti pokidane rodbinske i prijateljske veze. Pronađimo one najljepše sitnice u insanima, jer svako to nosi u sebi samo se trebamo malo potruditi i pronaći to. Pamtimo ljude po dobrom.. ne zamjerimo im, i ne sudimo jedni drugima, ionako će nam na kraju Jedan suditi svima. Budimo od onih koji opraštaju, jer i naš Uzvišeni oprost voli.

Volimo se, kao što se voljelo u doba Poslanika s.a.v.s. Volimo se u Njegovo ime, jer zaista su takve ljubavi trajne.

Obilazimo jedni druge. Poslanik, s.a.v.s., kaže:

“Kad musliman posjeti svoga brata muslimana, za njim ide 70 hiljada meleka koji donose salavat na njega i govore: ‘Gospodaru naš, kao što on održava vezu sa njim radi Tebe, Ti održavaj vezu sa njim'”.

Približimo se jedni drugima. Imajmo više vremena za iskreni razgovor, jer razgovora nam zaista treba. Družimo se sa insanima koje kada vidimo podsjete nas na Allaha, družimo se u Njegovo ime.. jer Milostivi je svoju ljubav zagarantovao onima koji se budu voljeli, sijelili i pomagali za radi Njega.

Ne zaboravimo one koji su preselili na drugi, bolji svijet..pomenimo ih u svojim molitvama i dovama. Obilazimo ih, ne samo za Bajram. Neka nas oni podsjećaju da, vjerovali mi ili ne, drugi svijet zaista postoji.

Na ovaj posebni praznik ne smijemo zaboraviti ni bolesne i nemoćne. Uputimo im barem lijepu riječ, iskreni osmijeh i pomozimo im da pravilno razumiju smisao loše kušnje i da uprkos svemu budu zahvalni Uzvišenom na svakom stanju.

Dočekajmo Bajram onako kako mu to i dolikuje..zahvalimo se Bogu na svim blagodatima koje nas okružuju i uživajmo u njima. Molim Allaha da nas učini što boljim insanima, a spas od svega pronađimo u Njemu, jer jedina nada nam je Njegova Milost.

Živi i zdravi vi meni bili.

Piše: Emina Aljić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top