Još i danas zamiriše trešnja: Dani trešnje Mostar 2015.

Međunarodni sajam „Dani trešnje“ u Mostaru idealna su prilika za promocju trešnje i za pripremu jela od trešnje
Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine će prvog dana sajma „Dani trešnje“ 27.05.2015. napraviti prezentaciju i degustaciju slatkih jela od trešnje. U realizaciju prezentacije uključena je i Kulinarska sekcija Centra za zdravo starenje Sarajevo kao i predstavnice „Nahla“ Centra za edukaciju i istraživanje Sarajevo.
Trešnja na našim prostorima uzgaja se nekoliko hiljada godina i uvijek je bila zastupljena u ishrani. Spada među prvo sezonsko voće koje dozrijeva kod nas i zanimljivo je da ne dozrijeva poslije branja kao drugo voće pa je treba ubrati zrelu i kao takvu je konzumirati ili prerađivati u džemove, sokove, sladolede… Odlikuje se malim brojem kalorija, bogata je vitaminima i antioksidansima. Sadrži ugljikohodrate i bjelančevine i preporučuje se kao međuobrok u sezoni.
Za najbolje ideje i recepte od trešnje Vispak i Laganini obezbijedili su prigodne poklone.
Udruženje Kuhara Bosne i Hercegovine zajedno sa organizatorima sajma „Dani trešnje“ na ovaj način žele promovirati domaće proizvođače i uvezati ugostiteljstvo sa proizvođačima hrane i pića.
ekapija.ba