Kulinarstvo

Jogurt kolač s jagodama

Potrebni sastojci:

(Za kalup dimenzija 37×25 cm. Mjera je čaša od 2 dl.)

400 ml jogurta

¾ čaše smeđeg šećera

1 supena kašika  marmelade od marelica

Vanili šećer (vrećica)

4 jaja

2 čaše glatkog pšeničnog brašna

2 čaše integralnog brašna

Prašak za pecivo (vrećica)

400 g svježih jagoda

Priprema:

Namastite i pobrašnite kalup. Operite i očistite jagode i narežite ih na veće komade. Lagano ih posipajte brašnom kako vam prilikom pečenja ne bi pale na dno kolača.

Zagrijte pećnicu na cca 170 stepeni (ventilatorska pećnica na 150 ).

U jednoj posudi pjenasto izmješajte žumanjke, šećer, vanili šećer. Dodajte jogurt (preporučujem čvrsti jogurt), marmeladu od marelica, glatko i integralno brašno.

Napravite snijeg od bjelanjaka te ga lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka (gotov snijeg nikako nemojte umiješati mikserom u smjesu, nego lagano, kašikom kako bi vam sve ostalo što rahlije).

Na kraju također lagano umiješajte nasjeckane jagode. I sve istresite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite otprilike 30-35 minuta.

Pečeni kolač ostavite da se ohladi i po želji posipajte šećerom u prahu.

Kreni zdravo