Jogurt kolač s jagodama
Potrebni sastojci:
(Za kalup dimenzija 37×25 cm. Mjera je čaša od 2 dl.)
400 ml jogurta
¾ čaše smeđeg šećera
1 supena kašika marmelade od marelica
Vanili šećer (vrećica)
4 jaja
2 čaše glatkog pšeničnog brašna
2 čaše integralnog brašna
Prašak za pecivo (vrećica)
400 g svježih jagoda
Priprema:
Namastite i pobrašnite kalup. Operite i očistite jagode i narežite ih na veće komade. Lagano ih posipajte brašnom kako vam prilikom pečenja ne bi pale na dno kolača.
Zagrijte pećnicu na cca 170 stepeni (ventilatorska pećnica na 150 ).
U jednoj posudi pjenasto izmješajte žumanjke, šećer, vanili šećer. Dodajte jogurt (preporučujem čvrsti jogurt), marmeladu od marelica, glatko i integralno brašno.
Napravite snijeg od bjelanjaka te ga lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka (gotov snijeg nikako nemojte umiješati mikserom u smjesu, nego lagano, kašikom kako bi vam sve ostalo što rahlije).
Na kraju također lagano umiješajte nasjeckane jagode. I sve istresite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite otprilike 30-35 minuta.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi i po želji posipajte šećerom u prahu.