Moja putovanjaZanimljivosti

Jedna od najatraktivnijih svjetskih željezničkih ruta od Sarajeva do Mostara privlači turiste

 Voz na putovanju, do konačne destinacije, Čapljine prolazi kroz čak 99 tunela

Piše: Vanesa Balićevac

Vožnja željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara, koja nudi pogled na prirodne ljepote, nezaobilazna je atrakcija za turiste koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Moderno opremljeni Talgo voz sa znatno poboljšanom ponudom Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH), koji svakodnevno vozi na relaciji Sarajevo – Mostar – Čapljina od prošle godine ponovno je stavljen u promet, a nakon što je prethodno godinu dana izvršen remont pruge.

Linija Sarajevo-Mostar koja je proglašena jednom od 18 najljepših na svijetu prema izboru uglednog britanskog lista “Guardian”, ove godine je privukla veliki broj stranih turista.

Britanski list ”Guardian”opisao je bh. liniju kao izuzetno atraktivne i povoljne s izuzetnim predjelima, posebno dolinom Neretve.

”Dok cesta ide dolinom, pruga se probija kroz planine i preko vijadukta i brojnih tunela”, opisala je autorica teksta preporučujući turistima da za nisku cijenu mogu dobiti izuzetan doživljaj.
Turska turistkinja Yagmur Ozbek iz Izmira koja voli putovati vozom na ovaj vid putovanja odlučila se zbog prirodnih ljepota koje nudi ta linija.

”Jako nam se svidjelo, putovanje je onakvo kakvim su ga i opisivali. Ljepota rijeke oduzima dah. Tokom putovanja vam neće biti dosadno i uvijek imate nešto novo i lijepo za vidjeti, pravo uživanje”, rekla je Ozbek za Anadolu Agency (AA).
U vozu su također bili i turisti iz Francuske.  Leila Mallem iz Francuske je oduševljena prirodnim ljepotama i zelenilom u BiH.

”Došla sam u BiH sa svojom sestrom. Kada sam istraživali koja mjesta bi mogli da posjetilo vidjeli smo da je ova linija među poznatijim u svijetu”, rekla je Leila.

Dodala je da je priroda podsjeća na Alpe u Francuskoj, kao i da joj se sviđa bh. kultura, jela i ljudi.
Fumi Kazuya, japanski turista također je rekao da ga je oduševio krajolik i prirodne ljepote koje nudi putovanje vozom iz Sarajeva u Mostar.

”Došli smo iz Budimpešte u BiH, naša želja je da bolje upoznamo ovu zemlju na Balkanu, oduševljeni smo zelenilom koje posjedujete”, rekao je Fumi iz Japana.

Mašinovođa Ismet Repuh koji godinama radi u ŽFBiH rekao je da je ovaj posao naslijedio od svog oca, a njegov otac od njegovog dede. Također je ukazao na tehničke karakteristike pruge Sarajevo-Mostar.

”Posljednja stanica voza je u Čapljini, na svom putovanju voz prođe kroz 99 tunela na putu do destinacije. Ova linija je počela s radom prošle godine 15. juna. Ljudi vole putovati vozom i zadovoljni su s vožnjom. Preći ćemo put od 160 kilometara. Voz će do kraja sljedećeg mjeseca nastaviti da prevozi putnike na ovoj liniji”, rekao je Repuh.

Repuh je dodao da je sigurnost putnika najvažnija za ŽFBiH, kao i da  putovanje vozom u Bosni i Hercegovini nudi jedinstvenu priliku da se vide prirodne ljepote i put kojeg smatra najatraktivnijim u Evropi.

Voz koji polazi u 7:07 sati svakodnevno iz Sarajeva i vraća se u 19:45 sati iz Mostara je popularan vid prijevoza za mnoge strane turiste kao i za domaće stanovnike.

Svaki dan više stotina putnika se prevozi modernim Talko vozom, koji ima više od 10 vagona koji su klimatizirani i opremljeni po najmodernijim standardima. Ova linija nudi mogućnost za uživanje u pogledu na jedinstvenu prirodu i krajolik BiH.

Akos.ba

Povezani članci