Zdravlje

Je li zdrava hrana trend ili potreba?

Zdrave navike su, u svakome slučaju, pohvalna stvar, bez obzira na to jesu li potaknute trendom ili potrebom. No, još uvijek među mnogima od nas ima onih koji zdrav život povezuju s mršavljenjem i to na krivi način. Još uvijek se nismo odvojili od riječi „dijeta“ i od, ponekad suludih, načina za skidanje kilograma, pa čak i pod cijenu zdravlja. Još uvijek bezuspješno isprobavamo svaki mali trik za mršavljenje, čak i ako su to alge koje jede Angelina Jolie.

Što ako bi vam netko rekao da možete biti u formi i imati energije, a da se pritom ne osjećate kao u kazni? Erika Kraljević, fitness trenerica i članica popularne zajednice „Treniraj me“ donosi nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći u održavanju dobre forme, zdravlja i pozitivne energije – cijeloga života.

Zaboravite na stroge dijete

Jeste li si ikad uskraćivali određenu hranu? Koliko ste dugo izdržali prije nego ste poludjeli i pojeli cijelu zalihu „zabranjene“ hrane? Tako samo mučite vlastito tijelo koje, uz minimalnu količinu kalorija, jedva može obavljati normalne funkcije. Sve to vam oduzima energiju i na kraju odustajete jer ste iscrpljeni. Nakon takvih režima obrambeni sistem vašeg organizma bori se da dobije što više masnog tkiva i kilograma natrag jer ste mu doslovno zaprijetili smrću s takvim gladovanjem. A organizam želi biti spreman kada se opet odlučite na takvo mučenje

Uvedite trajne promjene u prehrani

Nitko vas ne tjera da od sutra živite na brokuli i riži, nego jednostavno pokušajte puževim koracima smanjiti šećer kojeg konzumirate, ograničite unos bijelog brašna, rafiniranih proizvoda i procesuiranih namirnica. Te će vam male promjene pokloniti puno više energije, bolji san, kvalitetniji život i svaki sljedeći korak će biti puno lakši.

Bazirajte prehranu na:

  • dobrim izvorima bjelančevina koji su osobito bitni ako vježbate (jaja, svježi sir, meso, mahunarke)
  • dobrim izvorima ugljikohidrata čije je izbacivanje iz prehrane ”jer debljaju” velika glupost (integralne žitarice, slatki krompir, voće)
  • dobrim izvorima masnoća (maslinovo ulje, kokosovo ulje, orašasti plodovi)

Zdravo se hraniti ne znači uskraćivati si određene namirnice, već znači izbalansirati ih. Ne želimo živjeti bez čokolade i pizze, ali isto tako ne možemo živjeti samo na čokoladi i pizzi.

Budite praktični i uštedite vrijeme

Ako imate dinamičan raspored ili vam se ne da svakodnevno jesti znatnu količinu voća i povrća, prirodni sokovi i smoothieji su vam odlični pratitelji u danu.

Trenirajte!
Stvoreni ste da koristite svoje mišiće, a vi sjedite u uredu cijeli dan, dok je jedina aktivnost koju radite tipkanje pred računalom i podizanje telefona. Naravno, važni su i posao i plaća koju dobivate, no sat vremena bilo kakve aktivnosti, tri puta sedmično nakon radnog vremena, je minimum kojeg možete uložiti, a pritom puno profitirati. Treniranjem se možete riješiti nekih zdravstvenih problema, poboljšati spavanje, ubrzati metabolizam, poboljšati cirkulaciju i podignuti kvalitetu vašeg življenja na novu razinu.
Naposljetku, nitko nikada nije rekao da se loše osjeća nakon treninga.

Autori:
Nenad Bratković, nutricionist i osnivač nutricionističkog savjetovališta NutriKlinika
Sunčana Seletković, fitness trenerica i osnivačica portala BudiFitMama
Mislav Skrepnik, bodybuilder i privatni fitness trener
Milan Maronić i Erika Kraljević, osnivači online fitness zajednice Treniraj me

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button