Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Izložbom akvarela “Proljeće” Ismeta Rizvića simbolično obilježen početak proljeća

Izložbom akvarela “Proljeće” Ismeta Rizvića simbolično obilježen početak proljeća

U saradnji Bošnjačkog instituta i Općine Novi Grad Sarajevo, danas je u Galeriji Općine otvorena izložba akvarela Ismeta Rizvića “Proljeće”.

Na otvorenju su prisustvovali direktorica Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića Amina Rizvanbegović Džuvić sa saradnicima, predstavnici medija, te učenici Osnovne škole “Meša Selimović”.

U ime Općine Novi Grad Sarajevo prisutne je pozdravio pomoćnik načelnika Općinske službe za lokalnu samoupravu  Ahmet Zećo. U svom obraćanju Zećo je poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo saradnjom koja je prošle godine ostvarena, a ove nastavljena sa institucijama kulture.

Prisutnima se obratila i direktorica Bošnjačkog instituta: „Drago nam je da dio svojih slika imamo priliku izložiti u ovoj Galeriji. Slikar Ismet Rizvić jedan je od naših najznačajnijih slikara koji je radio tehnikom akvarela. Tokom tridesetpet godina umjetničkog rada učestvovao je na velikom broju kolektivnih izložbi i priredio je 9 samostalnih, a osim u umjetničkih galerijama i muzejima u BiH, velik broj Ismetovih slika nalazi se u privatnim zbirkama u zemljama diljem Evrope, zatim u Americi, Indiji itd. Ovo je samo dio zbirke koju je Bošnjačkom institutu pokolnila supruga Ismeta Rizvića”, kazala je Rizvanbegović Džuvić.

Na pitanja učenika Osnovne škole “Meša Selimović” o izložbi, tehnici i pojedinostima odgovarala je kustosica Andrea Mekić.

Kolekcija doniranih radova Ismeta Rizvića u Bošnjačkom institutu dobila je poseban ekspozicioni tretman – odvojenu prostoriju pod nazivom „Galerija Ismet Rizvić“, čime je mnogobrojnim posjetiocima data mogućnost da se potpunije upoznaju sa bogatim stvaralačkim djelom ovog istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika akvarelske tehnike.

Dvadeset originalnih djela iz ove postavke može se pogledati u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo do 6. aprila 2018. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top