UmjetnostVijesti iz zemlje

Izložba “Povezi smrti” u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari u saradnji s Univerzitetom u Sarajevu (UNSA) organizira izložbu Povezi smrti u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izložbu čini postavka fotografija iz arhive International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) i arhive Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na kojima su prikazani povezi pronađeni u masovnim grobnicama na području Srebrenice. Osim postavke fotografija, izložbu prati katalog i šest bilborda postavljenih u Kantonu Sarajevu s porukom Da se ne zaboravi i ne ponovi.

Izložbu će obraćanjima otvoriti prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor UNSA, Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Dženat Dreković, editor je izložbe, a moderatorica mr. sc. Nadina Grebović-Lendo.

U koordiniranim aktivnostima na Univerzitetu u Sarajevu tokom 2020. godine prikupljeno 5.000 bibliotečkih jedinica za Biblioteku Memorijalnog centra, koja danas pohranjuje više od 11.000 svezaka. Univerzitet u Sarajevu kroz aktivnosti Biblioteke Univerziteta u Sarajevu radit će na organizaciji fondova Biblioteke Memorijalnog centra. Formiranje zbirki Srebrenica i Opći fond učinit će Biblioteku Memorijalnog centra prepoznatljivom među istraživačima i historičarima te široj akademskoj zajednici kao mjesto na kojem je objedinjena građa o genocidu u Srebrenici. Biblioteka u fondovima posjeduje knjižnu i neknjižnu građu (fotografije, slike, karte…). Građa koja je predstavljena na izložbi je također dio spomenutih fondova. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari smješteni su biblioteka, arhiv i muzej kao trajni čuvari sjećanja – stoji u saopštenju UNSA.

Otvaranje izložbe bit će upriličeno u srijedu 7. jula 2021. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu u 11:00 sati.

Izložba će biti otvorena za javnost od 12. do 16. Jula.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button