DijasporaKolumne i intervjui

Izbori u EU: Bošnjaci u Hrvatskoj se ujedinili u podršci Belki Elezović

Belka (Pepić) Elezović iz Dubrovnika je kandidatkinja stranke HSLS za izbore za Evropski parlament. Ona je porijeklom iz Makedonije, odnosno Sandžaka, a do 2005. godine je živjela u Sarajevu. Majka je troje djece.

Belka Elezović dubrovačkoj javnosti nije nepoznata. Radila je kao novinarka u Dubrovačkom vjesniku, a potom i na Dubrovačkoj televiziji. U maju 2017. izabrana je za predsjednicu dubrovačkog ogranka HSLS-a. Tada je najavila kako će se fokusirati na pripremu ogranka za samostalan izlazak na lokalne izbore te vraćanje ugleda koji je HSLS svojevremeno uživao u Dubrovniku.

Kakava je razlika između općih i lokalnih izbora i izbora za EU parlament za građane, odnosno glasače?

Nikakve razlike ne bi trebalo biti, jer u suštini kada je riječ o zakonima to je jedna hijerarhija gdje većina zakona se donosi u EU parlamentu, prenose se na držani nivo, a zatim i na lokalni. Međutim, razlika postoji jedino kada je riječ o izlaznosti birača.

Koliko je vaše životno iskustvo, vaše porijeklo (Makedonija, Sandžak, Sarajevo), život u različitim državama pomoglo da uspijete u politici i da budete kandidatkinja za EU parlament?

Ne znam koliko mi je pomoglo u politici, ali zasigurno znam da je jako utjecalo na mene kao osobu. U svakoj toj državi imam mnogo prijatelja koji su mi velika podrša. Lijepo je poznavati drugu kulturu, običaje i jezik, i to je moje veliko bogastvo. Tako da zasigurno, ako bude riječi u EU parlamenti znati govoriti o tim državama, i o svemu onom što građane tih država muči.

Vi dolazite iz manjinskog naroda (Bošnjaci su druga po brojnosti manjina u Hrvatskoj) i kao žena u politici imate li više prepreka ili prednosti?

Ne mogu reći da sam naišla na prepreke a ni da ima neke prednosti, ali kao jedina Bošnjakinja na ovim EU izborima prestavlja mi izuzetnu čast. Ponosna sam na ono što jesam, i sa još većim ponosom prestavljam svoj narod.

Glavna odlika EU izbora je slab odziv. Pored glasova žena vi pretendujete i na glasove Bošnjaka. S obzirom da ste jedini kandidat od Bošnjaka na ovim izborima, koliku podršku očekujete od sunarodnjaka?

Ja moram istaći da ustvari imam ogromnu podršku svojih sunarodnjaka, i na tomu sam im beskrajno zahvalna. Upravo oni su mi taj vjetar u leđima koji me tjera da što bolje i kvalitetnije odradimo ove izbore i polučimo dobar rezultat.  Oni su moja motivacija, i sretna sam što su se svi Bošnjaci u Hrvatskoj ujedinili kako bi me podržali.

belka elezović foto dubrovnikpress.hr

Foto: dubrovnikpress.net

Da li postoje procjene koji broj glasova Vam je potreban da uđete u Parlament?

Nekih 60 000 glasova je potrebno za ulazak. Kada ovako kažemo to je stvarno velika brojka i skoro nemoguća, ali sa druge strane ništo nije nemoguće. Ništo unaprijed ne volim govoriti, tako da nam ostaje da dočekamo 26.05. i prve službene rezultate EU izbora.

U slučaju izbora u Parlament kakve se mogućnosti otvaraju za unapređenje životnog standarda građana Hrvatske?

Otvaraju se velike mogućnosti, ali ono što zasigurno znam jeste da ću podjednako zastupati interese svih građana, neovisno o vjeri, naciji ili članskoj iskaznici. Nisam osoba koja jedno govori, a drugo radi, zato tražim od birača da mi ukažu svoje povjerenje, a ja ću zasigurno na svaki mogući način pokušati promjeniti trenutnu situaciju u našoj džavi. Po prirodi sam pričljiva osoba, tako da ni u EU parlamentu neću sigurno šutjeti, uvijek ću imati što reći, i uvijek ću težiti za što bolji položaj Hrvatske i njenih građana.

Vi ste u svom životu spojili medije i politiku. Koliko vam medijsko iskoustvo pomaže da razumijete i birače i političare i suštinu rada institucija?

Mislim da je upravo moj posao bio taj okidač da se odlučim aktivno uključiti u politiku. Znam što najviše muči građane, a isto tako znam kako političari manipuliraju nama. Kada kažem „nama“ to znači da i sebe smatram običnim građaninom, i takva ću uvijek i ostati. Trudit ću se da osiguram bolje standarde i uvjete za život trenutnim i svim budućim generacija.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button