DijasporaVijesti iz zemlje

Izazovi institucionalnog tumačenja islama na Zapadnom Balkanu

Uprava za vanjske poslove i dijasporu organizuje seminar za imame iz Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizuje seminar na temu „Izazovi institucionalnog tumačenja islama na Zapadnom Balkanu“. Seminar će biti održan u Baru, u Crnoj Gori, od 10. do 12. decembra.

Azra Efendić Eminović, stručna saradnica Uprave za vanjske poslove i dijasporu, navela je da će učesnici na seminaru biti imami i predstavnici Islamskih zajednice Bosne i Hercegovine, Sjeverne  Makedonije, Crne Gore i Kosova.

– Cilj seminara je jačanje i razvijanje saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa islamskim zajednicama u okruženju kroz razmjenu iskustava i pronalaženja rješenja za izazove s kojima sve tradicionalne islamske zajednice na Zapadnom Balkanu danas suočavaju – naglasila je Efendić Eminović.

Ovaj skup je prvi ovakve vrste koji se organizira u posljednje vrijeme, dodala je.

– Skup će pružiti jasniju sliku o izazovima institucionalnog tumačenja islama u zemljama iz kojih imami dolaze, uz poseban fokus na pronalaženju mogućnosti i okvira za intenzivniju saradnju na zajedničkim projektima u budućnosti – navela je Azra Efendić Eminović.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button