Zdravlje

Istraživanja: Konzumacija kafe ili čaja prije spavanja ne utiče na san

Konzumacija kafe ili čaja neposredno prije spavanja ne utiče na kvalitet sna, pokazuje novo istraživanje koje su proveli američki naučnici.

U članku u listu “Independent” objavljeno je istraživanje naučnika s Univerziteta Florida Atlantic i Harvard Medical School. Naime, oni su tokom 5.164 dana pratili način na koji spava 785 ispitanika bilježeći koliko unose kofeina, alkohola i nikotina.

Tim je potom uporedio unos kofeina, alkohola i nikotina, s rezultatima dnevnika o snu i senzorima na zglobovima ispitanika koji su prikupljali podatke o dužini i kvaliteti sna.

Istraživanje je pokazalo kako nikotin i alkohol utiču na san, dok kofein nema uticaja.

Također, cigareta prije spavanja dužinu sna kod ljudi koji imaju problem s nesanicom, skraćuje za 42 minute. Istraživanje je pokazalo i kako nikotin koji se u organizam unosi tokom noći, dužinu sna smanjuje za skoro 43 minute.

Dr. Christine Spadola s Univerziteta Florida Atlantic u članku za list “Sleep” navodi kako konzumacija nikotina i/ili alkohola u periodu od četiri sata prije spavanja uzrokuje lošiji kontinuitet sna u odnosu na noć kada se oni ne konzumiraju.

S druge strane, naučnici nisu pronašli poveznicu između unosa kofeina unutar četiri sata prije spavanja s bilo kojim od parametara sna.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button