Zdravlje

Istina i zabluda o hrani

Prvi dio

Bismillahir-rahmanir-rahim

Svevišnji Allah dž. š. opisujući Svoga poslanika kaže:… ,,koji će im lijepa jela dozvoliti a ružna zabraniti…”, (El-A’raf,157).

Sva hvala i zahvala pripada samo Uzvišenom Allahu koji uputu daje, s kojom vjernik jasno razdvaja istinu od laži.

Ako bi čovjek u modernom svijetu i stilom ishrane koja je veoma nezdrava a koja u sebi sadrži teške metale, emulgatore, konzervanse te GMO hrana, počeo više da primjenjuje određena pravila te da se drži kako izreke slavnog Hipokrata (oca zapadne medicine) koja veli: ,,Neka vaša hrana bude vaš lijek, a vaš lijek vaša hrana.” , tako i islamske vizije o ishrani imao bi zdraviji i vitalniji način života ,smireniji um i bolji san. Naime, ovdje jasno vidimo da se liječiti možemo hranom, zdravom hranom, lijepim i ukusnim jelima. Uzvišeni Allah u Ku’anu na dosta mjesta nam opisuje šta jeste lijek i milost vjernicima.

On kaže: ,,Mi  objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima.” (El-Isra,82)

Jedna od Njegovih blagodati je i hrana koju jedemo, a koja nam može biti lijek ako je primjenjujemo onako kako nam Uzvišeni savjetuje.

On kaže: ,,Jedite i pijte ali ne pretjerujte, zaista Allah ne voli one koji pretjeruju.” (El-A’raf,31).

Iz svega gore navedenog možemo zaključiti da svako pretjerivanje sa hranom pa i lijepim i dozvoljenim jelima može dovesti do bolesti tijela i rušenja ravnoteže koju je uspostavio Uzvišeni Allah. Jasno je da čovjek danas mnogo pretjeruje sa nezdravom hranom i pićem i time sebi nanosi golemu štetu i nepravdu. Takvo stanje je jasno vidljivo u prepunim bolnicama u kojima se liječe mladi ljudi koji pate od pretilosti i mnogih drugih poremećaja tjelesne težine izazvane nezdravom ishranom, nedostatkom fizičke aktivnosti i sl.

Promjenom načina ishrane i čišćenjem svoga organizma za određeni vremenski period zaista čovjek može da smanji niz svojih tegoba te da osvježi i dovede u red svoj organizam. Ovdje ću navesti svoj vlastiti primjer. Dugo vremena sam imao jako puno tegoba.

Nezdrav režim ishrane, potpuni nedostatak fizičke aktivnosti ,stres od prekomjernog posla doveli su moj organizam do kolapsa. Promjenom načina ishrane isključivo radi liječenja niza zdravstveni tegoba i čišćenja tijela od teških toksina i bakterija koji su godinama nastanjivali moj organizam, nije bio nimalo lagan put.

Uvođenjem novog režima ishrane, niza vježbi za organizam, dosta fizičke aktivnosti svom organizmu i tijelu sam dao novu šansu i brži oporavak. Motivacija koja me tjerala naprijed jeste bolji osjećaj pri svakodnevnim aktivnostima, potpuna promjena raspoloženja i psihičkih stanja te mnogo mirniji i ugodniji san.

Za varenje teške hrane organizmu je potrebno jako mnogo energije koja se može usmjeriti ka drugim aktivnostima tijela.

Novi režim ishrane sastoji se iz sljedećeg:

 • Nov način unošenja hrane
  • Doručak,
  • Ručak i
  • Večera – bez međuobroka,
 • Šetnja i niz vježbi te 30 min fizičke aktivnosti,
 • Unošenje dovoljne količine vode (od 2 do 3 l dnevno),
 • Izbacivanjem iz ishrane rafiniranih šećera, slatkiša, proizvoda i hrane koja sadrži gluten,
 • Svježe voće i povrće,
 • Med,
 • Sjemenke lana, suncokreta, bundeve,
 • Bademi, lješnjaci,
 • Maslinovo i čurekotovo ulje,
 • Smanjiti unos mesa i mesnih proizvoda za 50 do 70 % (3 do 4 obroka sa mesom sedmično).

Poslanik s.a.v.s. je rekao: ,,Liječite se! Zaista Allah dž.š. nije dao bolest, a da za nju nije dao lijek.”

Autor: Semir Mamić

Priredio: Sejfullah Melkić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button