Zanimljivosti

Istanbul: Mladunci bengalskog tigra osvajaju srca posjetilaca Parka lavova

Posjetioci Parka lavova (Aslan Park) u Istanbulu imaju mogućnost vidjeti prve mladunce bengalskog tigra koji su na svijet u tom parku došli 12. maja.

Međunarodni dan tigrova obilježava se 29. jula, a tim povodom u Parku lavova, koji je dom za 13 životinjskih vrsta, organizira se niz aktivnosti.

Gosti prvi put mogu vidjeti bengalske tigrove stare 2,5 mjeseca koji su na svijet došli u Istanbulu. Mladunci su izrazito popularni i osvajaju srca djece i odraslih.

Gokce Merve Yayla, veterinarka u parku, za Anadolu Agency (AA) kazala je kako je prije stotinu godina broj tigrova bio veći od 100.000, da bi 2010., kada je broj jedinki pao 5.000 u Rusiji organiziran samit na kojem je razgovarano o  načinima kako podići svijest kod ljudi i zaštititi životinje kojim prijeti nestanak.

Prema njenim riječima, danas u svijetu postoji oko 3.900 jedinki tigrova.

Povodom 29. jula uposlenici parka su organizirali program koji će trajati do 10. augusta, a u sklopu kojeg posjetioci imaju priliku nešto više naučiti o ovim životinjama. Ulaz za djecu mlađu od 13 godina je besplatan.

Yayla je rekla kako se u parku nalaze dva bengalska tigra, dva sibirska tigra i troje mladunčadi bengalskog tigra.

“Ukoliko uzmemo u obzir da je u posljednjih 50 godina broj jedinki smanjen za 60 posto, veoma je značajno što se ovdje nalaze tri mladunca bengalskog tigra”, smatra Yayla koja je dodala kako su podvrgnuti veterinarskim pregledima.

Prema njenim riječima, mladunci se još uvijek hrane mlijekom, ali bi uskoro mogli preći na meso.

U Parku lavova nalazi se ukupno 29 velikih mačaka.

“Naš cilj je omogućiti da se ljudi, naročito djeca pobliže upoznaju s ovim životinjama. Mnoge od njih bi mogle nestati”, rekla je Yayla.

akos.ba

Back to top button