Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Sirijski tinejdžer bez nogu treba pomoć dobrih ljudi

Sirijski tinejdžer bez nogu treba pomoć dobrih ljudi

Sirijac Taha Suleyman prošle godine je u režimskim napadima na Idlib ostao bez obje noge. Danas, sanja o igri s vršnjacima koja je teško zamisliva bez njemu prijeko potrebne proteze.

Ovaj 14-godišnjak nakon zračnih napada na Maarratunnuman, s porodicom je najprije izbjegao u Kille, u Idlibu, a potom u od terorista oslobođeni Bab.

Nakon što su se smjestili u Babu, Suleymanov otac je preminuo usljed posljedica srčanog udara, a dječak danas preživljava uz pomoć starijeg brata. Treći brat je poginuo u napadu.

Većinu dana provodi u kući, a sanja o danu kada će, uz pomoć ljudi dobrog srca, dobiti protezu i kretati se uz pomoć nje.

”Tog dana, kada sam izgubio noge, Assadov režim je izvodio intenzivne napade. Onesvijestio sam se, a kad sam ponovo otvorio oči, vidio sam da sam u bolnici. Pogledao sam u majku i braću i pokušao ustati. Nisam uspio. Tad su mi rekli da sam ostao bez obje noge i brata“, prisjetio se Suleyman u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako se želi igrati s prijateljima, ali da uvijek treba nečiju pomoć ukoliko se želi kretati uz pomoć invalidskih kolica.

On želi što i svako dijete, slobodno se igrati s prijateljima.

”Sanjam o povratku u školu. Želim se obrazovati i biti prosvjetni radnik. Proteza mi je potrebna kako bih se ponovo kretao i pokušavao ostvariti ciljeve“, rekao je Suleyman.

Njegov stariji brat Tahir Suleyman ranjen je u napadu u kojem je Taha izgubio noge.

Prisjetio se kako su njegovog brata uz pomoć pripadnika Civilne zaštite prebacili u bolnicu.

”Ekipe Civilne zaštite su nas prebacile u bolnicu gdje je operisan. Kad je izašao iz sale, bio je bez nogu. Ako bi mu postavili protezu, opet bi se mogao sam kretati i to bi mu pomoglo da se bolje osjeća. Misli da nam je teret, a to je daleko od istine“, rekao je Tahir.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top