Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Uskoro film o “Plavom kitu” koji upozorava na zamke tehnološke zavisnosti

Uskoro film o “Plavom kitu” koji upozorava na zamke tehnološke zavisnosti

U Indiji će u oktobru biti prikazan film o zloglasnom “Plavom kitom” koji za cilj ima skrenuti pažnju na rastući trend samoubistava navodno povezanih s tim online izazovom.

Vinod Poojary, režiser filma koji nosi naziv “Maya Kannadi” (Ogledalo iluzije) u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekao je da film prikazuje kristalno jasne “zamke tehnološke zavisnosti”.

Poojary, koji je takođe scenarista, istakao je da se radnja filma odvija na kampusu jednog univerziteta gdje studenti igraju izazov koji ih na kraju navodi na samoubistvo.

Glavni lik u filmu, sudent Sandy, nastoji riješiti misterij koji se krije iza ove igre.

Igra je navodno potekla iz Rusije, a student koji ju je razvio je 2016. uhapšen. Izazov se prvo pojavio na društvenim mrežama u toj zemlji, ali se brzo proširio i na ostale.

Izazov “Plavog kita” namijenjen je tinejdžerima koji dobijaju 50 zadataka za 50 dana.

Nagovaraju se da izvršavaju raznorazne zadatke, poput gledanja horor filmova, ali i da učestvuju u nekim opasnijim aktivnostima. Posljednji izazov je da oduzmu sebi život.

Režiser filma koji se bavi ovom pojavom poziva mlade da zatraže pomoć ukoliko se suoče sa takvim sadržajem na internetu.

“Vrlina noža zavisi od toga da li se koristi za sjeckanje povrća ili da nekog ubije. Tehnologija može biti dobra ako se koristi pažljivo”, naglasio je Poojary.

Dodao je da prije pisanja scenarija za film detalno čitao o online igrama, posebno o “Plavom kitu”.

“Broj osoba koje su oduzele sebi život me je uznemirio. Zabrinuo sam se za današnju generaciju. Osjećao sam se kao da moram probuditi omladinu. U igrama poput ‘Plavog kita’ i ‘Momo’ niko ne može nastaviti dalje nakon što pobijedi. Nažalost, pobjednički nivo je nivo smrti”, kazao je Poojary.

Jedan od glumaca Prabhu Mundkur kazao je za AA da film poručuje mladima da ne robuju tehnologiji.

“Svu tu tehnologiju smo stvorili mi, ljudi, i moramo biti svjesni zamki koje prave ostali”, rekao je Mundkur.

Istakao je kako je cilj tog filmskog ostvarenja da mlade generacije shvate važnost života i pomogne im da izbjegnu zamke modernog doba.

Izazov “Plavi kit” navodno je povezan sa smrću stotine tinejdžera, posebno u Rusiji, zbog čega su nadležni organi u mnogim zemljama izdali upozorenje rodeljima.

Prema medijskim navodima i tvrdnjama roditelja, više od 140 osoba u Turskoj i oko 300 u Rusiji oduzelo je sebi život nakon što su navodno igrali izazov “Plavi kit”.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top