Islamske teme

Ispunjavanje preuzetih obaveza je dio vjerovanja

EMANET

,,Ispunjavanje preuzetih obaveza je dio vjerovanja.” (2:616)

Porijeklo hadisa

            Ovaj hadis prenosi Hakim od Aiše, r.a., i kaže da ispunjava sve uvjete Imam Buharija i Muslima. Također, kaže da ova predaja u sebi ne sadrži nikakve slabosti, a to potvrđuje i imam Zehebi.

Povod nastanka

            Aiša, r.a., kaže da je jedna žena došla Poslaniku sa namjerom da ga nešto pita, ali je on nju prvi pitao kako se zove. Pošto mu je rekla, on je ustao i iskazao prema njoj posebno poštovanje. Aiša ga je pitala za razlog takvog ponašanja a on je odgovorio: ,, Ova žena je nama dolazila kada je bila živa Hatidža, pa želim da joj ukažem posebno poštovanje ”, i tom prilikom je izrekao prednji hadis.

Komentar

            Ispunjavanje preuzetih obaveza je jedan od osnovnih principa vjerovanja. Nije dobar vjernik koji ne ispunjava data obećanja i kome se ne može vjerovati. Allah dž.š., kada govori o spasenju pravovjernih u suri ,,Mu’minun”, nabraja karakteristike tog uspjeha, pa kaže: ,,Spasili su se pravovjerni; A spašeni su i oni koji čuvaju povjereno im (stvari, riječi i obaveze).” (El Mu’minun, 1.8.). Ramo Atajić je ovako preveo osmi ajet iz sure Mu’minun: ,,I koji o povjerenim im amanetima i obavezama svojim brigu brinu. ”Allahov Poslanik je često ukazivao na opasnost gubljenja povjerenja među ljudima. To je poredio sa gubljenjem stida. Jer, ako nema stida nema ni povjerenja i obrnuto. S druge strane, Poslanik je isticao da povjerenje donosi sreću i bogatstvo, a u jednom hadisu je rekao: ,,Povjerenje donosi opskrbu, a obmana dovodi do bijede i siromaštva.” (Dejlemi)

            Govoreći o munaficima Poslanik je u jednu od najvažnijih njihovih osobina svrstao upravo nepovjerenje, nepouzdanost i neprincipijelnost.

,,Tri u svojstva po kojima se raspoznaje munafik: kada govori laže, kada obeća ne ispuni, i kada mu se nešto povjeri iznevjeri.” (Šejhan)

            U predmetnom hadisu vidjeli smo u povodu njegovog nastanka kako je Poslanik ukazao poštovanje prema jednoj ženi samo zato što je ona njima dolazila i družila se s njegovom suprugom Hatidžom. Dakle, ništa drugo. Ali, on je to smatrao dijelom njegove obaveze da ne naruši kredibilitet Hatidže iako je već bila mrtva. Taj odnos i respekt prema Hatidži i njenim prijateljima od strane Poslanika najbolje govori koliko je Alejhisselam pazio na te, na prvi pogled, sitnice. A kako je tek postupao u važnijim i ozbiljnijim situacijama?

Izvor: ,,Povodi nastanka Vjerovjesnikovih hadisa”

Autor: Mirsad Mahmutović

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci

Back to top button