Islamske teme

Ispunimo posebne dane ibadetom posta, namaza, učenja Kur’ana

Sretni smo što su deset dana kojima se Uzvišeni Allah zaklinje u suri El-Fedžr, upravo, osvanuli u ove naše zore, došli u ove naše dane!

Odazivam Ti se Gospodaru, odazivam…! Danas ću “sa mape” svojih obaveza izbrisati sve smjerove osim jednog, onog prema Časnom hramu, gdje lica svoja u molitvama okrećemo, tamo gdje je izvor čiste vjere, upute cijelom čovječanstvu, odakle zlatno sunce obasjava cijeli svijet…

Ya Rabbi, iako nisam Tvoj gost, ni hadžija ni mu’temir, danas ću utišati sve glasove, a otvoriti srce pa neka u njemu odzvanjaju telbije onih koji su pozvani – odazivam Ti se Gospodaru, odazivam! Odazivam Ti se svojim dovama, ibadetima, djelima; svojim željama, htijenjima… Odazivam Ti se i ovim običnim slovima, neznatnim riječima, onim što je “prelilo čašu” žala! Žala, sto još ne mogu ispisati najbolju i najljepšu priču koja se ispisuje jednom u životu! Onda kada kročimo na mubarek tlo svetih gradova, kad svojim rukama dotaknemo “Bejtullahov crn ogrtač”, kada tamo na izvoru popijemo Zemzem izvora, kada spustimo svoje umorno čelo na sedždu u Poslanikovoj džamiji… Odložimo i zaboravimo sve brige i tuge ovoga svijeta! Tek tada će poteći riječi iz srca, iz duše, tada će djela pisati priču… Eh, da mi je barem na tragu biti – često se otme uzdah iz grudi!

“Tako mi zore, i deset noći, i parnih i neparnih, i noći kada nestaje – zar to pametnom zakletva nije…?” El-Fedžr/Zora (1-5) Sretni smo što su deset dana kojima se Uzvišeni Allah zaklinje u suri El-Fedžr, upravo, osvanuli u ove naše zore, došli u ove naše dane! I zato ih obilježimo na najbolji način – svojim djelima; ibadetima, postom, učenjem Kur’ana Veličanstvenog, zikrom… “Nema dana u kojem je djelo Allahu draže od ovih dana zul-hidždžeta. Pa čak ni džihad na Allahovm putu? Odgovori: “Niti džihad na Allahovom putu, osim čovjeka koji izađe sa svojim životom i imetkom, zatim se ništa od toga ne vrati kući.” (Hadis) Najveća utjeha za nas je to što su ovi mubarek dani – svačije dobro, i što se svako njima može okoristiti, bio hadžija ili ne!

Molim Allaha s.w.t da nam budu hajirli ovih deset dana zul-hidždžeta, da u njima uspijemo učinite mnogo dobrih djela sa iskrenim nijetom. I da nam ta djela budu razlog sretnog života i ovog budući vječni svijet! Allah mubarek olsun!

Za Akos.ba piše Razija Maksumić

Povezani članci

Back to top button