Iskoristite plodove jeseni: Čorba od tikve
Potrebno:
- oko 500 g mesa crvene tikve (stambolka, Hokaido, muskatna, koju imate)
- velika glavica crvenog luka
- 4-5 čehni bijelog luka
- pola chili papričice (po želji više ili manje)
- pola kašikice kurkume
- pola kašikice mljevenog kima.
Priprema:
Tikvu isjecite na manje kocke.
Luk ogulite i isjecite krupnije.
Bijeli luk zdrobite.
Rastopite kašiku maslaca, te na njemu ispržite tikvu i luk, te bijeli luk i chili.
Pržite 5-10 minuta.
U 800 ml vode stavite malo soli, biber, začine i prokuhajte, te prelijte tikvu.
Kuhajte oko 20 minuta pa provjerite da li je tikva skuhana, a skuhana je ako je mekana.
Štapnim mikserom izmiksajte supu (sa strane na šporetu imajte kuhanu vodu u slučaju da supa bude pregusta kako biste dodali vode)
U tavi prepržite 2-3 kašike tikvinih sjemenki sa malo soli, te dekorišite čorbu.
Pred serviranje možete dodati vrhnje za kuhanje.
Pripremila: Emina Okanović-Čivić