Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Imate problema sa stresom: Savjeti kako da preuzmete kontrolu

Imate problema sa stresom: Savjeti kako da preuzmete kontrolu

Svakodnevni životni stresni događaji mogu u nekih žena stvoriti osjećaj kako se nalaze u zatvorenom krugu očaja. Navedeni prijedlozi mogu vam pomoći uspješnije se suočiti sa stresnim događajima i preuzeti kontrolu:

Djelujte

Redovita tjelovježba poboljšava samopouzdanje. Također, poboljšava san i osigurava snagu za rješavanje svakodnevnih problema.

Postanite svestrani

Uključite se u različite aktivnosti i društva. Kada se stvari u jednom području života ne odvijaju povoljno, možete pronaći zadovoljstvo u uspjesima na drugim područjima, primjerice na radnom mjestu ili u lokalnim projektima. Kad se osjećate loše, preusmjerite pažnju na područje koje vam pruža veći osjećaj kontrole nad vlastitim životom.

Odvojite vrijeme za sebe

Osim što se brinete za druge, potrebno je brinuti o sebi. Svaki dan odvojite vrijeme za opuštanje lili aktivnosti u kojima uživate.

Zadržite pozitivan stav

Pokušajte na stresne situacije gledati kao na dio života. Pronađite način kako ćete živjeti sa stresnim situacijama ili ih promijeniti, ali se nemojte oko njih uzrujavati.

Potrazite potporu

Pronađite prijatelje ili članove obitelji koji će vam pružiti potporu u stresnim razdobljima života, kao i vi njima. Ako ste u emocionalnoj vezi s osobom koja vas zlostavlja, potražite pomoć i podršku zdravstvenih stručnjaka ili stručnjaka za socijalnu zaštitu koji vas mogu savjetovati kako poboljšati ili prekinuti takvu emocionalnu vezu.

Izvor: Dr. Keith Kramlinger, Mayo Clinic o depresiji – kako razumijeti, prepoznati i liječiti depresiju,

Medicinska naklada & Jutarnji list, Zagreb, 2005., str. 137.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top