Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Sušenje začinskog bilja

Sušenje začinskog bilja

Iskoristite sezonu začinskog bilja i toplinu ljetnog zraka.

Listovi peršuna, celera, majčina dušica i dr. dobro će vam doći tokom zimskih dana. Odlazite li na more iskoristite obilje ružmarina i lovora, lavande i kadulje koje također možete osušiti i njima začinjavati jela tokom hladnijih mjeseci.
Važno je znati osnovna pravila koja osiguravaju sigurnu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja. Bere se samo zdravo i čisto bilje. Bilje treba brati po suhom, toplom i sunčanom vremenu.
Nakon što ste nabrali biljke, izdvojite oštećene primjerke ili dijelove biljke, a ostalo treba što prije osušiti ili konzervirati na neki drugi način.
Naberite bilje i okrenuto naopačke objesite u snopićima na prozračno i tamno mjesto da se osuši. Možete bilje poredati i jedno do drugoga, na podlozi od čistog papira, na mjestu koje nije izloženo direktnom suncu, zaštićenom od vjetra i toplom.
Suho bilje pospremite u papirnate kese ili u dobro zatvorene metalne kutije ili pak u staklenke sa čvrstim poklopcem, ali zaštićene od svjetlosti.
Začinsko bilje možete i zamrznuti, takvo traje i duže od 6 mjeseci.

Bilje zamrnuto u kockicama leda

Zamrzavanje začinskog bilja u kockicama leda posebno je pogodan način konzerviranja mekih biljaka koje sušenjem gube boju i aromu.
Bilje pogodno za zamrzavanje: peršin, bosiljak, kopar, estragon, vlasac, kiselica, metvica, matičnjak, timijan.

Kulinarska upotreba: Zamrznute u kocke leda, začinske biljke po potrebi dodati jelima.

Kozmetička uporeba: za pripremu vodica i losiona za njegu lica, tijela i kose.

Ljekovita upotreba: za pripremu čaja.

Izvor: prakticanzivot.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top