Kulinarstvo

Ideje za ljetni doručak

🥣 1. Zobena kaša sa svježim smokvama i medom

Sastojci:

  • 1/2 šolje zobenih pahuljica
  • 1 šolja mlijeka ili biljnog napitka (bademovo, zobeno…)
  • 2-3 svježe smokve, narezane
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa
  • Prstohvat cimeta
  • Šaka oraha ili badema (opciono)

Priprema:

  1. Zobene pahuljice kuhaj u mlijeku 5–7 minuta dok ne omekšaju.
  2. Dodaj cimet i med, promiješaj.
  3. Serviraj sa narezanim smokvama i orašastim plodovima po želji.

🍑 2. Tost s nektarinama, svježim sirom i medom

Sastojci:

  • 2 kriške integralnog hljeba (tostiranog)
  • 100 g svježeg sira (ili grčkog jogurta)
  • 1 nektarina, narezana na tanke kriške
  • Med, po ukusu
  • Listići mente (opciono)

Priprema:

  1. Namaži tost svježim sirom.
  2. Na vrh stavi kriške nektarine.
  3. Prelij medom i ukrasi mentom.

🍓 3. Smoothie bowl s breskvama i bobičastim voćem

Sastojci:

  • 1 zrela breskva, oguljena i isjeckana
  • 1 banana
  • 1/2 šolje malina ili borovnica (svježih ili smrznutih)
  • 1/2 šolje jogurta ili biljnog napitka
  • Toppings: chia sjemenke, granola, kokos, svježe voće

Priprema:

  1. U blender stavi breskvu, bananu, bobičasto voće i jogurt.
  2. Miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  3. Sipaj u činiju i dodaj omiljene dodatke.

🍯 4. Grčki jogurt sa smokvama, orasima i medom

Sastojci:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 2-3 smokve, narezane
  • Šaka oraha, grubo sjeckanih
  • 1 kašičica meda
  • Prstohvat cimeta (po želji)

Priprema:

  1. U čašu ili zdjelu stavi jogurt.
  2. Na vrh dodaj smokve, orahe i prelij medom.
  3. Po želji pospi s malo cimeta.

🍑 5. Palačinke sa pečenim nektarinama i jogurtom

Sastojci za palačinke:

  • 1 jaje
  • 1/2 šolje mlijeka
  • 1/2 šolje brašna
  • Prstohvat soli

Za poslužiti:

  • 1–2 nektarine, narezane
  • 1 kašičica kokosovog ulja ili maslaca
  • Grčki jogurt
  • Med ili agavin sirup

Priprema:

  1. Ispeci palačinke na klasičan način.
  2. U tavi na kokosovom ulju kratko prepeci kriške nektarine dok ne karameliziraju.
  3. Palačinke posluži s jogurtom, pečenim nektarinama i prelij s malo meda.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button