Poučne priče

Ideje za lagan doručak i ručak drugog dana Bajrama: Osvježenje nakon bogate trpeze

Drugi dan Bajrama često dolazi s osjećajem sitosti od svečanih ručkova, kolača i bogatih večera koje su obilježile prvi dan praznika. Nakon što smo obilno ugostili rodbinu i prijatelje, poželjno je drugog dana usporiti ritam i tijelu ponuditi malo lakšu, uravnoteženiju ishranu.

U nastavku ti donosim jednostavne, zdrave ideje za doručak i ručak koje će pomoći da se organizam oporavi i da se bajramski dani nastave u punoj energiji i dobrom raspoloženju.


Lagan i hranjiv doručak – bez težine, a pun ukusa

1. Jogurt s voćem i orašastim plodovima
Kombinuj čašu prirodnog jogurta sa svježim sezonskim voćem – borovnice, jagode ili breskve su odličan izbor. Dodaj šaku oraha, badema ili sjemenki, te po želji kašičicu meda. Ovaj doručak će te zasititi, a neće opteretiti stomak.

2. Omlet sa svježim povrćem
Napravi lagani omlet od dva jaja s dodatkom nasjeckane paprike, špinata ili tikvica. Posluži ga s kriškom integralnog hljeba i svježom salatom. Idealan izbor ako želiš topao doručak, ali bez masnoće i teških sastojaka.

3. Chia puding s bananom i cimetom
Pripremi večer ranije: pomiješaj 2 kašike chia sjemenki s pola čaše mlijeka (ili biljnog napitka) i ostavi u frižideru. Ujutro dodaj narezanu bananu i malo cimeta – ukusno, zdravo i brzo.


Ručak drugog dana Bajrama – umjereno i osvježavajuće

1. Pileća supa s povrćem i domaćim rezancima
Nakon bogatih bajramskih jela, tanjir domaće pileće supe s povrćem i malo rezanaca donosi i okrepu i udobnost. Lako se vari i prija cijeloj porodici.

2. Pečeni losos ili piletina u rerni s povrćem
Umjesto roštilja ili teških jela, pripremi pečeni losos ili pileći file u rerni s maslinovim uljem, limunom i začinima. Uz to ispeci povrće poput tikvica, brokule i šargarepe. Jednostavno, a ukusno!

3. Salata s leblebijama (slanutkom) i fetom
Laganu, ali zasitnu salatu možeš napraviti od kuhanih leblebija, paradajza, krastavca, crvenog luka, maslinovog ulja i komadića feta sira. Posluži uz krišku hljeba od cijelog zrna.


Savjeti za drugi dan Bajrama

  • Pij dovoljno vode, posebno ako si prethodnog dana konzumirao više slane i masne hrane.
  • Izbjegavaj prejedanje, čak i ako je na stolu još kolača – uživaj umjereno.
  • Kreći se – kratka šetnja nakon jela odlična je za probavu.
  • Pripremi obrok unaprijed – kako bi imao više vremena za druženje i odmor.

Drugi dan Bajrama idealan je za laganiji tempo, kako u druženju, tako i u ishrani. Neka tvoji obroci budu jednostavni, zdravi i s mjerom – jer i u umjerenosti ima posebna ljepota. Bajram je blagdan duhovne radosti, ali i prilika da njegujemo zahvalnost i prema svom tijelu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button