Duhovnost

Ibnul-Kajjim: Energija za srce koje padne u vrtlogu života

U poznatoj svojoj knjizi, “El-Fawa’id” Ibn al-Kajjim, rahimehullah, objedinjuje zbirku kratkih dragulja – moćnu dozu duhovne energije koja pomaže u podešavanju nečijeg srca kada nemarno padne u vrtlogu života. U nastavku je jedan mali odlomak iz te riznice bisera.

Ako razmislite o onome na što Kur’an aludira, naći ćete Kralja u čijem vlasništvu je sve i Kome pripada sva hvala. Pitanja svih stvari su u Njegovim rukama, On je izvor svih stvari i Njemu se sve vraća. Uspostavljena na vrhuncu Njegove dominacije, nijedna skrivena stvar se ne može sakriti od Njega u kutovima Njegovog kraljevstva. On je savršeno upoznat s onim što se nalazi unutar duša Njegovih robova i vidi sve ono što rade javno ili tajno. Samostalno upravlja Svojim kraljevstvom, čuje i vidi, daje i sprječava, nagrađuje i kažnjava, daje počasti i ponižava, stvara i opskrbljuje, uzima život i daje ga, razdjeljuje i planira.

On o svemu odlučuje, uvećava i smanjuje, Njemu se sve penje. Nema specifičnih poteza osim s Njegovom dozvolom i ne padne ni list a da On to ne zna. Razmislite kako ćete ga pronaći i veličati hvaleći Ga, savjetovati Njegove robove i upućivati ih na ono u čemu je njihova sreća i uspjeh, ohrabrivati ih da idu tim putem, upozoravati ih na ono što im može štetu prouzrokovati. On svoje robove upoznaje sa Sobom putem svojih svojih ljepih imena i svojstava i traži od njih da ga vole zbog njegovih blagodati i darova koje im On daje.

Izvor: Ibn Kajjim, El-Fawa’id

Preuzeto sa: www.muslimmatters.org

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Povezani članci

Back to top button