Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Hrvatska: Halal prijateljska destinacija

Hrvatska: Halal prijateljska destinacija

Vaš godišnji odmor trebao bi biti opuštajući te potpuno uživanje koje će napuniti baterije i pripremiti vas za nove svakodnevne životne izazove. Međutim, kulturološke razlike između vas i željenih turističkih destinacija mogu dodatno zakomplicirati vaše planove. Hrvatska kao jedna od poželjnih turističkih zemalja za mnoge prepoznala je ovaj problem te konstantno se zalaže za poboljšanje međureligijskog i kulturološkog razumijevanja, a sve kako bi Hrvatska postala najpoželjnija turistička destinacija.

Hrana i prehrambene navike, bez obzira da li se radi o vjerskom ili etičkom  izboru predstavljaju jedan od najčešćih problema s kojima se ljudi susreću. Ponekad  čak i objasniti konobaru kako vaša hrana treba biti pripravljena i koje sve sastojke smije ili ne smije sadržavati može predstavljati veliku nelagodu. S druge strane, dužnost svakog turističkog djelatnika je pružiti vam maksimalno zadovoljstvo uslugom time ispunjavajući sve Vaše potrebe uključujući i one vjerske.

U ovom prilogu upoznat ćemo vas sa Halal mjestima i uslugama u Hrvatskoj. Oni koji vjeru prakticiraju spoznat će što im zapravo Hrvatska može ponuditi ,  a pak oni koji nemaju nikakvu ideju što Halal uopće je, u ovom prilogu naučit će mnogo toga. Također, objavit ćemo i listu Islamskih centara u Hrvatskoj kako bi ljude i informirali gdje mogu obavljati molitve i ostale vjerske dužnosti bez obzira što su trenutno na odmoru i to baš u Hrvatskoj.

  

HALAL

Halal je riječ arapskoh porijekla a prevodi se kao dozvoljeno, dopušteno. Drugim riječima Halal definira sve ono što je Muslimanima dozvoljeno. To se ne odnosi  samo na hranu već na cjeloukupan životni stil (kozmetika, medicina itd). Mlađima je vjerojatno nepoznato da su kebabi i falafeli zapravo Halal jela. No Halal hrana također uključuje raznovrsne orijentalne umake, začine kao i mnoga pileća i janjeća jela (zaklane propisanim vjerskim obredom i u Allahovo ime) a isključuje svinjetinu i meso divljači.

Također, hrana pripravljena na Halal način prihvatljiva je za svakoga , ne morate biti musliman kako biste je konzumirali . Zapravo, najnovija istraživanja provedena u Velikoj  Britaniji pokazuju da od 6 milijuna halal potrošača, manje od polovice su samo  muslimani. Halal hrana prihvatljiva je za sve životne dobi i za svakoga.

Saznavši sve ovo , što onda možemo očekivati od hrvatske halal ponude…………Poprilično mnogo………..

Hrvatska je institucionalno priznala Islam 1916. godine te unatoč većinskom katoličkom stanoovništvu muslimani se smatraju sastavnim dijelom društva i kao takvi veoma su aktivni u svom raduHrvatska također ima veoma dobre odnose sa arapskim i muslimanskim svijetom  (Turska , Katar itd). Tome ide u prilog i činjenica da svake godine povećava se broj posjetioca sa Bliskog istoka te se na taj način Hrvatska upoznala  sa njihovim kulturološkim i vjerskim potrebama i običajima.

CERTIFICIRANO? DA, NARAVNO….

2010. Islamska zajednica u Hrvatskoj osnovala je Centar za certificiranje halal kvalitete čija je jedna od glavnih zadaća certificiranje proizvoda (hrana, kozmetika ..) i usluga (molitveni prostor, prostirka,prostorija za obredno pranje, odvojeni wellnessi itd). Certifikati se izdaju nakon što turistički objekti zadovolje implementaciju sustava halal kvalitete prema zahtjevima i mjerama Halal norme HRN BAS 1049:2010

„Zbog izuzetno predanog rada Centra Hrvatska je danas regionalni lider u ponudi Halal hrane „ ,kaže Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra ističući kako „ovaj trend će se nastaviti te a nadamo se da će ga prepoznati  i turističke agencije.

Trenutni halal certificirani nositelji su Hotel Aristos, The Esplanade i The Westin u Zagrebu. Hotel Art u Slavonskom Brodu, Turist u Varaždinu ,  Hoteli Baška na otoku Krku te Grand hotel Bonavia u rijeci.

Ova mjesta prepoznale su značaj i vrijednosti halal usluga te odsjedajući u njima sve Vaše vjerske potrebe biti će zadovoljene

Također, Hrvatska ima i jedan Halal certificiran franscuski restoran u Zagrebu , restoran Les Ponts, Zvona Usluge d.o.o., za sada jedii halal certificirani catering service te hotel Spačva u Lipovcu. Spačva je jedinstven po tome što je to i jedini Halal park (mesdzid u sklopu hotela) u Hrvatskoj a nalazi se na graničnom prijelazu spajajući sve putnike na rutama između Zapadne Europe i Arapskog svijeta .

DODATNE INFORMACIJE

Za sve upite vezane za Halal posjetite službenu stranicu Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj ili ih osobno posjetite u

Tomašićeva 12-2.

Telefon +385(1) 561 9062

Email: [email protected]

Hrvatska ima 15 medžlisa u sljedećim gradovima: Dubrovnik, Gunja, Karlovac, Labin, OsijekPorecPulaRijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Umag, VarazdinZadar  i  Zagreb, te tri  džemata  u  Bogovolji, Maljevcu i Vinkovcima.

Islamski centar Zagreb (Gavellina 40) izgrađen je 1987. godine. Sarajevski graditelji Džemal Čelić i Mirza Gološ izgradili su arhitektonski kompleks koji zauzima površinu od oko 10.000 m². Sastavljen je od više funkcionalnih cjelina: bogomolje s minaretom (visokim oko 51 m), islamske vjerske srednje škole (medrese), knjižnice, zajedničkih društvenih prostorija.

Islamski centar Rijeka (Trg Grivica 6) drugi je po veličini u Hrvatskoj i trenutno je u izgradnji. Smješten je na Gornjem Zametu s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev

Hrvatska sa svojom raznolikom halal ponudom spremna je dočekati svoje goste , na Vama je da je ocijenite stoga dođite i posjetite nas.

halal.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com