Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Hitler je zloupotrebljavao islam za političke ciljeve nacista

Hitler je zloupotrebljavao islam za političke ciljeve nacista

Knjiga britansko-njemačkog historičara bestseler je u Njemačkoj i Velikoj Britaniji jer donosi nove spoznaje o razmjerama nacističke manipulacije islamom.

Nedovoljno istražena tema nacističke manipulacije islamom tokom Drugog svjetskog rata uglavnom se koristila za stvaranje novih mitova. Ono što kao novitet u istraživanju tog kompleksnog historijskog problema donosi knjiga britansko-njemačkog historičara Davida Motadela Islam i rat nacističke Njemačke (Islam and Nazi Germany's War) je uvid koji zorno pokazuje da je njemačka geopolitička strategija još krajem 19. stoljeća razvila ideju o koherentnom manipulisanju islamom i iskorištavanju te religije u političke svrhe.

Ta je strategija prvo uozbiljenje u realnoj politici dobila tokom Prvog svjetskog rata, kad su ideolozi carske Njemačke, u savezu s mladoturcima, ideju džihada pokušali iskoristiti u borbi protiv svojih kolonijalno-imperijalnih takmaca. Taj pokušaj, zbog niza objektivnih razloga, bio je jalov, ali njemački ideolozi nikad nisu odustali od ideje da se islamom koriste u propagandne i političke ciljeve, smatrajući korisnim da “igranjem” vjerskim osjećanjima muslimana vrše masovnu mobilizaciju stanovništva.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top