Islamske temeU Fokusu

Hidžra: Prisegnimo Poslaniku na vjernost

Musliman je neprekidno u ratu. Šejtan ga napada sa svih strana i svim sredstvima. Ima taj prokletnik samo jedan cilj, zavesti čovjeka na krivi put i odvesti ga u vječnu patnju.

Allah, dž.š., upozorava, govori nam o tom šejtanskom naumu i opominje nas da nam je šejtan neprijatelj, pa da ga neprijateljem i držimo. Čovjek je tijelo i duša. Neprekidna je čovjekova borba da načini i održi ravnotežu između dunjaluka i Ahireta. Šejtan uljepšava grijeh, uljepšava dunjaluk i podstiče nas da odgađamo činjenje dobra za sutra. Musliman zna, jer je u Objavi čitao, da obaveze mora ispuniti na vrijeme i da svako odgađanje može biti pogubno. Poslanika su pitali, koje je najbolje djelo? On je rekao: “Namaz u njegovo vrijeme.” Dakako da se ovdje ne misli samo na obavljanje namaza u namaskom vremenu već i da čovjek u životu počne klanjati na vrijeme. Vrijeme namazu je od sedme godine života. Dolazi nam Hidžra i podsjeća nas na zakletvu Poslaniku koju mu ispod stabla dadoše oni koji Allahovo zadovoljstvo stekoše. Zakleli su mu se na pokornost u pogledu rata. Poslaniče, i mi se zaklinjemo, iščekujući mlađak mjeseca muharrema, da nećemo pokleknut u borbi protiv šejtana.

Musliman je poslušan Bogu i Poslaniku i bespogovorno izvršava zapovijeđeno. Čini to i kod kuće i na putu i u zdravlju i bolesti. Poslušan je Stvoritelju i u muci i rahatluku, i kad mu je lijepo i kad mu je teško. Nije tajna, svima nam je znano, da svi ljudi u muci, u nevolji i teškoći traže Stvoritelja svjetova i mole od Njega izlaz i rješenje. Takva je ljudska priroda. Čak su, Allah, dž.š., nam o njima govori, i oni koji su se toliko oholili da su se božanstvima smatrali, u teškoći ponizno molili Boga. Poslanik nas upućuje, kako da ispravno postupamo i kako da zaradimo Božije zadovoljstvo. Rekao nam je: “Sjećajte se Allaha, dž.š., kad vam je lijepo, Allah, dž.š., će se vas sjetiti u teškoći.”

Dolazi nam Hidžra. Oni kojima je Allah zadovoljan, a na vjernost su se pod stablom zakleli, tom zakletvom su prihvatili da poslušnost i bespogovornost bude njihov put. Poslaniče Božiji, iščekujući mlađak mjeseca muharrema, zaklinjemo se tebi da ćemo Allahu i Miljeniku Njegovu poslušni biti i bez imalo teškoće naređeno živjeti. To od nas Hidžra traži.

Musliman se nesebično daje na putu dobra i za dobro. Zna musliman da je dunjaluk kratka vijeka i da ako se ne proživi u pokornosti izgubljeno je vrijeme. Jest, vremena Mi, kune se Stvoritelj, na gubitku je čovjek, osim ako vjeruje i čini dobro. Oni koji su došli pod stablo da Poslaniku zakletvu daju obavezali su se na nesebičnost i darežljivost. Obavezali su se da će u granicama mogućnosti činiti dobro za zajednicu, za državu i da će od onoga čime su opskrbljeni pomagati unesrećene i potrebne. Dolazi nam mlađak mjeseca muharrema, dolazi nam Hidžra. Dolazi nam da nam kazuje o ljudima s kojima je Allah, dž.š., zadovoljan te da nas podstakne da i sami Poslaniku se zakunemo i obavežemo da ćemo se u dobru natjecati i darežljivošću se okititi. Nije brate sitnica lijepa riječ, nije sitnica ukloniti smetnju s puta, nije sitnica priteći u pomoć bratu, komšiji. Ne postoji malo, beznačajno dobro djelo. Poslanik nam je govorio o ženi koja je berući trunje po džamiji zaradila Džennet. Govorio nam je o grješnici koja je spašavajući žednoga psa, spasila sebe. Govorio nam je da je u Džennetu vidio čovjeka koji je tamo stigao, jer je uklanjao smetnje s puta.

Musliman se čuva tuđeg haka. Vrlo mu je stalo da ne uzurpira ničije pravo i ne ugrozi nikoga. Poslanik nas upozorava: “Ko prisvoji tuđe pravo, pripada mu Vatra a zabranjen mu je Džennet.” Ashabi upitaše: “Ako je prisvojeno neznatno, malehno?” Poslanik kaže: “Taman bila grančica gorkog drveta erak.”

Poslanik se na Akabi, pod stablom, sastao s ljudima s kojima će kad stigne u Medinu praviti državu. Niko je nije sagradio, ustabilio i stanovnike sretnim učinio, ako je u njoj bilo obespravljenih, unesrećenih, ako je u njoj bilo privilegovanih i onih koji su bili iznad zakona. Zato se od njih traži da se zakunu da neće ničije pravo ugroziti, nikoga oštetiti. Iščekujući mlađak mjeseca muharrema, iščekujući Hidžru, braćo, radi naše sreće i budućnosti naše djece, zakunimo se Poslaniku da nećemo ničije pravo ugroziti i nikoga svjesno i namjerno oštetiti. To od nas traži hidžra.

Musliman uvijek govori istinu. Allah, dž.š., to od nas zahtijeva i onda kad to nije u interesu nas i naših najbližih. “Laž, to su vrata licemjerstva.” – opominje Poslanik. Ko može graditi normalno, zdravo, stabilno društvo sa licemjerima i neiskrenim ljudima? Zato Poslanik traži od skupine pod stablom da se zakunu da će iskrenost i istinoljubivost biti njihovo opredjeljenje i njihov put. I bilo je. I zato su mogli biti tako jaki da koračaju iz pobjede u pobjedu i da budu cijenjeni i poštovani i od prijatelja i neprijatelja. Iščekujući mlađak mjeseca muharrema, a s njim nam dolazi Hidžra, i mi se obavežimo da ćemo uvijek istinu govoriti, za istinu se boriti ma koliko to bilo teško i izazovno. Znajmo da je svaki drugi izbor i svaki drugi put teži jer ne donosi uspjeh, a niko lahko ne podnosi neuspjeh. Siguran sam da kao pojedinci i društvo stremimo uspjehu. Na tom putu tebi se Poslaniče zaklinjemo da ćemo istinu govoriti i za istinu se boriti jer je to jedini način da ovdje živimo sretno, a na Ahiretu budemo spašeni i u društvu Tvojih iskrenih robova.

Još su se oni pod stablom Poslaniku zakleli da će biti borci na putu Istine i promovirati vrijednosti vjere bez straha od ičijeg prigovora. I mi, Poslaniče, vjerujemo da su vrijednosti vjere neupitne i, iščekujući mlađak mjeseca muharrema, molimo Svevišnjeg da nas učini snažnim i odlučnim na Pravom putu i da budemo neustrašivi u življenju i promoviranju Njegove riječi i Poslanikova sunneta. Amin!(islam.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button