Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Hfz. Abdurahman Tabaković: „Bajram ću provesti sa porodicom, i učeći Kur'an“  

Hfz. Abdurahman Tabaković: „Bajram ću provesti sa porodicom, i učeći Kur'an“  

Abdurahman Tabaković iz Ilijaša je najmlađi hafiz Kur'ana u Bosni i Hercegovini. Kada je završio hifz, imao je 9 godina i dva mjeseca, a pred Komisiju Rijaseta IZ u Sarajevu izašao je sa 10 godina i deset dana. Kur'an je počeo učiti napamet sa sedam godina.

U bajramskom intervjuu sa najmlađim bosanskim hafizom Kur'ana, Abdurahmanom Tabakovićem, smo razgovarali o učenju Kur'ana, proteklom ramazanu, savjetima za učenje hifza, Bajramu i njegovim budućim planovima.

Razgovarao: Nedim Botić

Hafize, možeš li se ukratko predstaviti našim čitateljima?

Esselamualejkum. Ja sam Abdurahman Tabaković. Živim u Novom Ilijašu. Imam 11 godina. Idem u OŠ,,Hašim Spahić”.

Šta ti prvo padne na um kad spomenemo ramazan?

Prvo čega se sjetim uz pomisao na ramazan jeste donošenje friških lepina za iftar jer to najviše volim.

Možeš li sa nama podijeliti neku uspomenu koja te posebno veže za ramazan?

U sjećanju će mi ostati ramazan 2015. godine kada me je babo vozio svaki dan kod mog muhafiza Omera Zulića da me priprema za komisiju. To se odvijalo u džamiji na Grbavici i ostalo mi je u lijepom sjećanju to iščekivanje kada ću postati hafiz.

Kako ti i tvoja porodica provodite ramazanske i bajramske dane?

Kao i čitavog ramazana učim sehursku mukabelu u našoj džamiji. Teraviju klanjam svako veče u različitim džamijama. Ja i moja familija najviše vremena provodimo u učenju Kurana, teravije i u zadnjoj trećini praktikujemo noćni namaz. Bajram provedemo u društvu porodice, obilazimo rodbinu, družimo se, jedemo slatkiše i razgovaramo. Ja i za Bajram odvojim vrijeme da učim i ponavljam Kur'an, jer u hifzu nema odmora.

Možeš li nam nešto reći o tvojim počecima učenja Kur'ana napamet?

Na samom početku to je bilo učenje dva, tri ajeta dnevno, zatim pola stranice i na kraju stranica na dan uključujući obnavljanje starog naučenog.

Kakav je osjećaj biti hafiz, čuvar Allahove Knjige?

Kao hafiz, osjećam se veoma lijepo i ponosno ali tu je uvijek obaveza i dužnost da moram obnavljati da bi ostao čuvar Kurana.

Koji ti je bio najljepši trenutak tokom učenja hifza, koji ti je posebno ostao u pamćenju?

Najljepši trenutak moga učenja je bio kada sam završio suru El-Bekare i kada sam dobio prvi poklon za učenje Play Station jer tad sam imao osjećaj da sam nešto postigao.

Pošto redovno pohađaš nastavu, kako si uspio da uskladiš školske obaveze i učenja hifza?

Pored škole i hifza ja treniram karate u karate klubu ,,Rašid Buća” Ilijaš. Imam smeđi pojas i to dokazuje kada se sve isplanira da se može sve postići uz Allahovu pomoć. Rasporedim vrijeme. Odvojim malo vremena za školu, malo za Kur'an, karate. Bilo je i težih situacija, zavisno od težine ajeta koji sam učio.

Imaš li neki savjet za one koji žele učiti Kur'an napamet?

Za sve one koji žele da uče hifz, to im mora biti glavni cilj i moraju imati puno sabura.

Kakvi su tvoji budući planovi?

Ja za sada imam u planu i želim upisati medresu, ali uvijek kažem ,,Čovjek snuje, Allah s.w.t.a određuje”.  Pored toga, želja mi je da postanem kurra hafiz (učenje Kur'ana na više kiraeta), u čemu mi je uzor Muhamed Khail el-Husari, kojeg rado slušam i volio bih biti kao on. Zato svaki dan učim, i obnavljam znanje.

Na kraju, imaš li bajramsku poruku za naše čitaoce?

Bajram šerif mubarek olsun, svim čitaocima portala Akos. Molim Allaha da im podari puno lijepih trenutaka u ovim prazničnim danima.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top