Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Hazarderska bespuća

Hazarderska bespuća

Ugledni britanski list Ekonomist najavljuje i predviđa da će Bosnu i Hercegovinu sljedeće godine zahvatiti val socijalnih nemira. 

Piše: Meho Šljivo

Ovu vijest kao i mnoge druge uznemirujuće i negativne vijesti primili smo s ravnodušnošću i rezignacijom. Pritisnuti teretom hipotekarnih kredita i obavijeni talozima decembarske magle i smoga, vjerovatno, drukčije i nismo mogli reagirati. Slaba nam je utjeha to što su se na spisku država kandidata za socijalne nemire u 2014.god. našle još dvije zemlje bivše Jugoslavije, Hrvatska i Makedonija. Recesija, (vješto sročen eufemizam za našu hroničnu socijalnu bijedu) nastavlja, dakle, svoj nezaustavljivi i osvajački pohod. Bilo to pravedno ili ne, svim konstitutivnim i onim drugim manje konstitutivnim građanima isporučuje se ceh za kratkovidnu politiku koja se umjesto teških, ali nužnih kompromisa opredjeljuje za stranačke opstrukcije a samim tim i za drakonske ekonomske sankcije zvaničnog Brisela. Evropska unija nam je, zahvaljujući takvoj politici početkom decembra odlazeće godine, uskratila čitavih 47 miliona pomoći iz takozvanih IPA fondova. 

Slučaj s IPA fondovima je, nažalost,

samo jedan u nizu primjera ovdašnje sveprisutne i

preovlađujuće hazarderske svijesti i mentaliteta. 

 

Riječ je o projektima podrške za saobraćaj, za provođenje zakona o malom biznisu i projektu te nabavke opreme za parlamente. Ostavimo li po strani opravdana nagađanja o tome koliko takvog namjenskog novca završi u privatnim džepovima inih međunarodnih konsultanata, pokušajmo pragmatično i realno sagledati šta je alternativa neispunjavanju uvjeta za spomenute IPA fondove. U situaciji ispražnjenih budžetskih kasa na svim državnim nivoima, od općina i kantona do skupština i parlamenata, u bezizlaznom položaju i stanju kolapsa javnih preduzeća, hazarderski hladno i bešćutno se odričemo tričavih pedesetak miliona eura. Dodik je u jednom od bezbrojnih mitskih ukazanja čak slavodobitno poručio kako mu ne trebaju nikakvi IPA fondovi koji bi pretpostavljali jačanje bh. državnih institucija. Blizu 200 000 nezaposlenih iz manjeg bh. entiteta na takav rezon se ne oglašava. Ispostavit će se da je ekonomski entitetski gigant, zbilja, neovisan o Evropi i njenim fondovima….

Opširnije na portalu Preporod.com:

Hazarderska bespuća

 

O autoru:

Meho Šljivo je rođen u Pšeniku, općina Jajce, 02. januara 1973. godine. Ratne 1992. godine završava Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a kao imam, muallim i hatib duže vrijeme radi pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Prvo u džematu Gorica, (1994-2003), a kasnije u Ali-pašinoj džamiji sve do preuzimanja funkcije glavnog urednika Preporoda. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu završio je 2000. godine, a 2009.  stekao je diplomu magistra na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika. Sa studijskim putovanjima u Egipat i Maleziju usavršava poznavanje engleskog i arapskog jezika. Od 2008. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa Novi Muallim, u izdanju Udruženja ilmijje Islamske zajednice BiH. Redovni je saradnik Preporoda, Radija Bir, Glasnika i BH Glasnika. Također, uređivao je tv-emisiju “Putevi islama”, te radio-emisije “Sa vrela mudrosti” i “Nuhova lađa”.  Oženjen je i otac troje djece.

 

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top