Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Humanitarni rad > Haj'mo dati krv – 10. januara u Sarajevu, Goraždu, Mostaru i Zenici

Haj'mo dati krv – 10. januara u Sarajevu, Goraždu, Mostaru i Zenici

 U sklopu projekta krajem decembra 2017. održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sanskom Mostu, Živinicama i Bihaću, a naredna se održava u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Zenici u srijedu 10. januara 2018. godine.

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH kontinuirano organizuje akcije darivanja krvi na području FBiH, a nešto više o značaju darivanja krvi za čitatelje portala Akos.ba rekla je prof. fil. i soc. Maida Šalaga – Badžar iz Odsjeka za promociju davalaštva Zavoda za transfuzijsku medicine FBiH.

“Dnevne potrebe za krvi i krvnim pripravcima su 60-80 doza krvi, te je dnevno potrebno da krv daruje isto toliko darivalaca. Potrebne količine krvi Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH obezbjeđuje putem akcija darivanja krvi, pozivom redovnih darivalaca krvi, kao i zahvaljujući darivaocima koji dolaze samoinicijativno da daruju krv.”

Prof. Šalaga – Badžar ističe da krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv, stoga je potreban angažman šire društvene zajednice kako bi uvijek bilo dovoljno ove dragocijene tečnosti za sve povrijeđene i bolesne. Prikupaljnje krvi, a s tim i darivanje krvi obavlja se svakodnevno u periodu od 07.30 do 18:00 u prostorijama Zavoda ili na terenskim akcijama organizovanim taj dan. Svaka zdrava osoba starosne dobi od 18 do 65 godina može darivati krvi, i to muškarci svaka 3 mjeseca i žene svaka 4 mjeseca. U toku ljetnih mjeseci potrebe za krv i krvne pripravke su povećane, zbog povećanog broja nesreća i slično, ali i je i odziv darivalaca nešto manji obzirom da je period godišnjih odmora.

“U prosjeku Zavod prikupi godišnje cca 15 000 doza krvi, kroz akcije darivanja krvi i darivaoce krvi koji daruju krv samoinicijativno. Posebno smo ponosni na naše višestruke darivaoce krvi, ali i na mladu populaciju koja iz godine u godinu se češće odlučuje za darivanje krv.”

Osnovni cilj osoblja Zavoda je svakodnevna animacija novih darivaoca krvi, a to čine putem akcija darivanja krvi, edukacijom mladih u srednjim školama i fakultetima, uličnih akcija, te uz pomoć edukativne literature – Vodič za darivaoce krvi.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca koji su spremni pomoći drugima, navodi prof. Šalaga – Badžar.
Stoga, haj’mo dati krv i budimo razlog da se nečiji život spasi.

Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top