EkonomijaZdravlje

Greška koju pravimo u automobilu može nas koštati zdravlja

Svaki put kad sjednemo u automobil i upalimo motor, stavljamo svoju dobrobit i zdravlje, kao i onih koji su s nama u automobilu, u opasnosti. Pitate se na koji način? Kada ostavimo auto vani, obično zatvorimo prozore. Bez obzira da li smo ga ostavili u ugodnoj hladovini, u automobilu se nakupi 400-800 mg benzena.

Kada sjednemo u auto na kojem su bili zatvoreni prozori, počnemo udisati benzen, ne shvaćajući da ovaj otrov utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Osim toga, trebamo razmisliti o tome koliko puta smo sjeli u auto pod takvim okolnostima, što znači da smo gotovo nebrojeno puta bili izloženi visokim koncentracijama benzena.

Svi priručnici koje dobijemo uz automobile naglašavaju da bismo trebali otvoriti prozore u automobilu prije uključivanja klime (A/C), ali ne pojašnjavaju zašto, s izuzetkom da je to korisno za automobil.

Medicinsko objašnjenje:

Istraživanja dejstva benzena na naš organizam u automobilu pokazuju da prije nego što počne klima da ispušta hladan zrak, pokreće se prozračivanje i sistem za hlađenje pokreće ventiliranje benzena – otrova koji uzrokuje bolest.

Na taj način, kada sjednemo u auto, bez obzira što vrlo često ne primijetimo bilo kakav miris ugrijane plastike, trebamo otvoriti prozore na par minuta, a nakon toga uključiti klimu. Isto tako, vrlo je poželjno da kada upalimo auto, ostavimo prozore otvorene još par minuta, piše Hipokrat.

Povezani članci