Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Grac: Svečano obilježen Dan vakifa

Grac: Svečano obilježen Dan vakifa

Na manifestaciji Dan vakifa koja je 12. novembra svečano obilježena u Gracu, zaista je bilo divno biti vakif i dio islamskog ummeta. Piše: Emir Serdarević

Uz puno počasnih gostiju, musafira iz čitave Austrije, mladih učača Kur’ana i vakifa IKC Grac atmosfera je bila prelijepa i doista je svaki musliman mogao biti ponosan na islamsku tradiciju uvakufljavanja sredstava za dobrotvorne svrhe. Manifestaciju su svojim prisustvom uvečali: dipl. teolog Ibrahim Olgun, predsjednik Islamske zajednice u Austriji (IGGiÖ), mr. Esad ef. Memic, Predsjednik Islamske zajednice Bosnjaka u Austriji (IZBA) i podpredsjednik IGGiÖ, mr. Hasudin ef. Atanović, gl. imam Bošnjačke kultne općine Sud-West i generalni sekretar IZBA, stručni inspektor Ali Kurtgotz, predsjednik Islamske zajednice u pokrajini Štajerskoj, te predstavnici Islamskog pedagoškog fakulteta iz Beča (IRPA), škole Kur’ana “Haus des Wissens” iz Beča i brojnih džemata iz Graca, Linca, Salzburga, itd. Specijalni gost je bio mr. Mustafa ef. Hadžić koji je za ovu priliku došao iz Bonna iz Njemačke gdje je imam i docent na fakultetu za islamsku teologiju. Posebna atrakcija su bili mladi učači Kur’ana: Humejd Dindić iz Sarajeva, Zejneb i Merjem Beganović iz Zenice, Zejneb i Davud Fifić iz Beča i Abdulmelik Hajdarević iz Novog Pazara, koji je i najmlađi hafiz iz Sandžaka. Za kompletan umjetnički dojam pobrinuo se hor Sejfullah iz Konjica.

U svojstvu domaćina skupu su se obraćali Ibrahim ef. Šišić, imam džemata, te mr. Mahdi Mekić, predsjednik džemata, a moderator je bio Fikret ef. Fazlić, imam koji je prije samo nekoliko dana preselio iz Penzberga (Njemačka) u Grac. Pored selama i zahvale gostima i svim vakifima, poruke koje su se mogle čuti odnosile su se na važnost očuvanja vjere i tradicije na zapadu, gdje iz godine u godinu ima sve više muslimana. U svojstvu drugih domaćina obratili su se gl. imam Atanović, predsjednik Memić, te predsjednik Oglun. Posebno upečatljive su bile riječi predsjednika Memića o važnosti zajedništva i ujedinjenosti islamskih institucija, a pohvaljen je i Grac kao aktivan član IZBAe, IGGiÖ i Islamske zajednice u BiH. Predsjednik Oglun je istakao važnost džamije i poručio da će ona biti magnet ne samo za muslimane nego i za nemuslimane, da na pravi način se upoznaju sa islamom. Mr. Hadžić je vazio o važnosti vakufa i dobrovoljnog rada, ali i uzornog ponašanja posebno na zapadu, a na kraju manifestacije je proučio i hajr dovu. Neobično lijepu čar manifestaciji su dala djeca iz mekteba IKC Grac, koji su skečom o važnosti mekteba, te učenjem Kur’ana, ukazali na važnost dolaska djece u mekteb i džamiju.

Posebne zahvalnice je dobila 31 osoba, a koje su po prvi puta ili brojeći od zadnje zahvalnice uvakufili 3000€ ili više. A IKC Grac je ponosan da ima preko 2000 vakifa koji su se ugradili u IKC Grac i prvu džamiju na ovim prostorima. Inače, džamija je ove godine dobila vanjsku stolariju, dio fasade, te kompletan krov uključujući sistem odvoda kišnice. A želja svih muslimana je što brži napredak daljih radova, za koji će i dalje biti najzaslužniji vakifi IKC Grac. A, zaista divno je biti vakif.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top