Biseri mudrosti

Govori ljudima riječi koje upućuju na slogu i mir

Čarobnim osmijehom pretplaćamo se za ljubav i dajemo najljepšu posjetnicu.

Osmijeh

Čarobnim osmijehom pretplaćamo se za ljubav i dajemo najljepšu posjetnicu. Stoga se osmijehni svome bratu prvog trenutka kad ga sretneš i ne kolebaj se, jer je i „tvoj osmijeh pred tvojim bratom sadaka“. Potrudi se da tvoj osmijeh bude iskren, nedvosmislen i ugodan, jer njime kupuješ milione srca. Ljudi neće zaboraviti taj osmijeh koji ti lebdi na obrazima, jer su u njemu nada, povjerenje, osjećanja, ljubav i optimizam.

Lijepa riječ

Govori polahko, blago i pažljivo. Izaberi riječi koje upućuju na slogu i mir. Pohvali svoga prijatelja i čini dovu za njega. Izbjegavaj riječi kojima se iskazuje ponos, hvalisanje, podsmijeh i podrugljivost, jer one odvode u poniženje i pad, njima umanjuješ svoj ugled, rušiš svoju vrijednost i postaješ izvor mržnje i pokude.

Neznanje

Nemoj se predati neznanju, savladaj ga traženjem znanja i spoznaje. Što više čitaj, istražuj, pitaj, raspravljaj. Bez znanja si potpuno bezvrijedan.

Radost

Raduj se što živiš još jedan dan. U tom danu ćeš moći zasijati dobra djela, klanjati namae, davati sadaku… Na dobitku si i uspio si ako iskoristiš svaku sekundu, jer ona bespovratno prolazi.

I drugi su pametni

Poštuj tuđu pamet i ne pričaj ljudima čuda i bajke. Kad govoriš, poštuj tuđi sarum i ne govori stvari u koje razum ne može povjerovati. Ne spominji čudesa koja nemaju nikakvog oslonca i potvrde. Nemoj sebe dovoditi u neugodnu situaciju spominjujući neosnovane stvari jer ćeš omrznuti ljudima, i kod njih ćeš izgubiti ugled. Budi iskren, traži istinu i nastoj biti pravedan.

Ljutnja

Kad se naljutiš, šuti i ne progovaraj ni jedne. Ljutnja čovjeku onemogućava da ispravno posmatra stvari. U ljutnji ponekad izgovoriš nešto neodgovorno. Stoga u takvim trenucima odšuti, strpi se i pričekaj da se taj tamni oblak raziđe. Ako budeš govorio dok si ljut, kajat ćeš se kad ne budeš ljut. Ne donosi odluke u srdžbi. Najviše svađa, proklinjanja, potvora i razvoda se događa u ljutnji.

Izvor: „Mapa puta“

Autor: Aid el-Karni, s arapskog preveo: Fikret Pašanović

Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

Povezani članci

Back to top button