Umjetnost

GODIŠNJICE: Pogledajte dokumentarni film o otmici 16 Bošnjaka iz Sjeverina

 Diwan magazin povodom godišnjice otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina donosi vam dokumentarni film “Otmica” reditelja Ivana Markova koji govori o otmici 16 Bošnjaka iz Sjeverina i predstavlja jedan mogući odgovor na pitanje o sudbini nestalih radnika pribojskih preduzeća koji su ujutro, 22. oktobra 1992., godine pošli na posao.

 

“Otmica” je potresna priča o komšijama, o rađanju mržnje i dubokoj patnji koju je izazvala. “Otmica” je priča o prvom masovnom ratnom zločinu nad građanima SRJ, koji su počinili pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” pod komandom Milana Lukića iz Višegrada. Zločinu o kojem u “Otmica” svjedoči slučajno preživeli svjedok ovog događaja. Zločinu koji je mogao da bude spriječen i pred kojim je država Srbija pala na ispitu odgovornosti.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je nakon što je uhapšen u Argentini u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

 

Autentične fotografije mučenja Bošnjaka otetih u Sjeverinu

Autentične fotografije prebijanja i mučenja putnika otetih iz autobusa na liniji Rudo-Priboj u hotelu “Vilina Vlas” u Višegradskoj banji. Fotografije su snimili pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, koji su izvrsili otmicu 16 Bošnjaka iz Sjeverina te nakon zlostavljanja mučki ubili u Višegradu.

{youtube}TXbaegPCYC8{/youtube}

 

U selu Mioče, u blizini Rudog, kod kafane „Amfora” u BiH, na putu za Priboj, 22. oktobra 1992. godine autobus je zaustavila grupa pripadnika paravojne formacije „Osvetnici” sa Milanom Lukićem na čelu. Posle legitimisanja, iz autobusa su izveli samo Bošnjake i kamionom ih prevezli u hotel „Vilina vlas” kod Višegrada. Tu su ih, kako je presudom i utvrđeno, Milan Lukić i ostali brutalno zlostavljali, a zatim su ih odveli na obalu rijeke Drine i sve strijeljali.

 

Izvor: http://diwan-magazine.com/godisnjice-pogledajte-dokumentarni-film-o-otmici-16-bosnjaka-iz-sjeverina/

Povezani članci

Back to top button