Vijesti iz svijeta

Francuske škole poslale djevojčice kući jer su odbile skinuti abaje

Francuske škole, prvog dana školske godine, poslale su desetine djevojčica kući jer su odbile skinuti svoje abaje, gornji dio odjeće od ramena do stopala koji nose muslimanke, potvrdio je danas ministar obrazovanja.

Prkoseći zabrani nošenja muslimanske odjeće, gotovo 300 djevojaka pojavilo se u ponedjeljak ujutro noseći abaju, rekao je ministar Gabriel Attal za BFM. Većina je pristala ukloniti abaju, ali 67 njih je to odbilo i poslane su kući.

Vlada je prošlog mjeseca objavila da zabranjuje abaju u školama, navodeći da krši pravila o sekularizmu u obrazovanju prema kojima su muslimanske marame već zabranjene jer “predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti”.

Attal je rekao da su djevojke kojima je odbijen ulazak dobile pismo upućeno njihovim porodicama u kojem se kaže da “sekularizam nije ograničenje, nego sloboda”. Kad bi se ponovno pojavile u školi u abaji, došlo bi do “novog dijaloga”, rekao je ministar.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron branio je kontroverznu mjeru, rekavši da u Francuskoj postoji “manjina” koja “dovodi u pitanje republiku i sekularizam”.

Udruženje koje predstavlja muslimane podnijelo je zahtjev Državnom vijeću, najvišem francuskom sudu za pritužbe protiv državnih vlasti, zbog zabrane abaje i qamija, njihove ekvivalentne odjeće za muškarce.

Zakon uveden u martu 2004. godine zabranio je “nošenje znakova ili odjeće kojom učenici pokazuju vjersku pripadnost” u školama. To uključuje velike kršćanske križeve, židovske kipe i islamske marame.

Za razliku od marama za glavu, abaje su bile u sivoj zoni i do sada nisu bile suočene s potpunom zabranom, javio je AFP.

akos.ba

Povezani članci