U FokusuVijesti iz zemljeZanimljivosti

Fotografija Bosanskog Grahova u utrci za kalendar Svjetske meteorološke organizacije

- Od više od hiljadu pristiglih fotografija, sužen je izbor na 60 finalnih, koje su postavljene na Facebook stranicu WMO-a

Povodom 71 godine postojanja, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) raspisala je fotografski konkurs za svoj kalendar za 2022. godinu na koji su pozvani svi fotografi svijeta, profesionalci i amateri, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tražene su fotografije visoke rezolucije, visokog tehničkog i likovnog kvaliteta, koje prikazuju ljepotu i snagu vremenskih pojava i okoline.

Učešće na konkursu i ove godine je uzeo bh. fotograf Vladimir Tadić koji se predstavio s motivom iz Bosanskog Grahova.

Od više od hiljadu pristiglih fotografija, sužen je izbor na 60 finalnih, koje su postavljene na Facebook stranicu WMO-a gdje posjetioci imaju priliku da ’’lajkanjem’’ pruže podršku svom favoritu i na taj način pomognu pri konačnom odabiru.

Jedna od njih je i fotografija Grahova koju možete pogledati na Facebook stranici WMO-a.

Prošle godine Tadićeva fotografija sa motivom iz Sjeverne Makedonije je uvrštena u ovogodišnji kalendar WMO-a, a uz podršku bh. građana, motiv iz Bosne i Hercegovine mogao bi biti predstavljen svjetskoj javnosti u kalendaru za 2022.

Pobjedničke fotografije će biti izabrane za 12 mjeseci u godini, kao i za naslovnu stranu kalendara, uzevši u obzir, pored kvaliteta fotografije, geografsku lokaciju i doba godine.

Kombinacijom glasanja stručnog žirija i glasa javnosti na društvenim mrežama WMO-a biće izabrano 13 fotografija od 60 finalnih među kojima je i Tadićeva fotografija sa motivom Bosanskog Grahova, inače jedinim motivom iz BiH u trci za mjesto u kalendaru.

Tadić je kazao da je fotografija nastala na jednom od njegovih putovanja, a na njoj je prikazan dio magistralnog puta Grahovo – Drvar kao i planine Dinara i Šator.

‘’Odabrao sam ovu fotografiju zato što prikazuje jedan naš seoski kraj utopljen u jutarnju maglu koja je zanimljiva kao vremenska pojava za kalendar, a učešće ove fotografije u kalendaru jedne svjetske organizacije bi zasigurno ovome kraju udahnulo novi život’’, rekao je Tadić.

Akos.ba

Povezani članci