Uncategorized

Ferhadija foto-konkurs: Poziv za fotografe da posjete Banja Luku

Povodom otvaranja Ferhat-pašine džamije (Ferhadija) u Banja Luci pokrenut natječaj za odabir najuspjelije fotografije.

U Banja Luci će 7. maja 2016. godine biti otvorena Ferhat-pašina džamija (Ferhadija), jedan od najznačajnijih objekata sakralne arhitekture osmanskog vremena. Tim povodom pokrenut je Ferhadija foto natječaj za izbor najuspjelije fotografije na temu Ferhadija. Natječaj je otvoren od 1. do 15. aprila 2016. godine, a na njemu mogu sudjelovati profesionalni fotografi, amateri, novinari, studenti i svi oni koji smatraju da njihova fotografija zavrjeđuje da se pokaže drugima.

„FERHADIJA FOTO NATJEČAJ organizira se prvi put u aprilu 2016. godine. Motiviran je činjenicom da je ovaj historijski objekat kao dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine pod zaštitom Države srušen 1993. godine, te da je sagrađen istovjetni objekat pod preciznim praćenjem stručnjaka. Takav događaj izazvao je veliku pažnju fotografa, a natječaj je prilika da oni pokažu svoje uradke. Na Natječaj se mogu dostaviti fotografije načinjene bilo kada, u bilo koje vrijeme i sa bilo koje pozicije“, stoji u tekstu Natječaja, koji su pokrenuli BMG Bosanska medijska grupa i Muftijstvo Banja Luka.

Za tri najuspjelije fotografije, koje odabere stručni žiri, bit će dodijeljene vrijedne nagrade. Četvrta nagrada bit će dodijeljena za fotografiju koja osvoji najveći broj „lajkova“ na Facebook stranici, a autori pedeset najuspelijih fotografija dobit će priznanje Ferhadija i sudjelovat će na kolektivnoj izložbi organiziranoj u Banja Luci uoči otvorenja Ferhadije.

Džamija Ferhadija sagrađena je 1579. godine kao svojevrsno graditeljsko remek-djelo. Iako pod zaštitom države Ferhadija je 7. maja 1993. godine srušena do temelja, a njen materijal bačen na smetlište. Ponovna izgradnja otpočela je 2001. godine, kada je postavljen kamen temeljac. prenosi BMG Bosanska medijska grupa.

Tekst konkursa možete pročitati OVDJE.

Akos.ba

Povezani članci