Vijesti iz svijeta

Erdogan: Šutnja o Arakanu je saučesništvo u genocidu koji se tamo sprovodi

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu kako su svi oni koji zatvaraju oči pred genocidom nad muslimanima Arakana, saučesnici u tim zločinima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne samo muslimani Arakana, i druge etničke i vjerske skupine su pod velikim pritiscima. Svi oni koji zatvaraju oči pred genocidom koji se sprovodi pod maskom demokratije, saučesnici su u tom zločinu”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na nezainteresovanost medija.

“Svjetski mediji koji ovim ljudima ne posvećuju pažnje ni koliko jednoj gazeli koja je zalutala u šumi ili ptici slomljenog krila, su također saučesnici ovog zločina. Posebna je drama u činjenici da islamski svijet šuti na sve metode ubijanja i pritisaka prema muslimanima Arakana, kojima je u periodu od pola stoljeća populacija od četiri miliona smanjena za dvije trećine”, poručio je Erdogan.

Predsjednik Turske je u obraćanju na bajramskom programu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Istanbulu poručio kako je o pitanju muslimana Arakana razgovarao sa predsjednicima zemalja Organizacije islamske saradnje, kao i da će o ovom pitanju 19. septembra zasjedati i Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN).

“Već tri dana razgovaram sa predsjednicima zemalja članica Organizcije islamske saradnje o Arakanu. Zvao sam generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) i razgovarali smo. Od svih njih sam tražio osjetljivost po ovom pitanju. Generalna skupština UN-a trebala bi se okupiti 19. septembra. I tamo ćemo iznijeti sva ova pitanja i sa Generalne skupštine ćemo pozvati cijeli svijet. Govorit ćemo o tome i u bilateralnim susretima. Govorit ćemo o tome i kada to niko ne bude htio”, rekao je turski predsjednik Erdogan.

I premijer Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Istanbulu da se nad muslimanima u Arakanu sprovodi genocid.

“Historija bilježi da su zvjerstva koja se pogensljednjih dana dešavaju u Arakanu zločin protiv čovječnosti. Jasno je kako je ubijanje ljudi bez mogućnosti da se brane, samo zato što su muslimani, genocid. Nadamo se da će poziv liderima muslimanskih zemalja na rješavanje krize u Mijanmaru koje je uputio naš predsjednik (Recep Tayyip Erdogan) uroditi plodom”, rekao je Yildirim.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button