Liderstvo i menadžment

Emocionalni bankovni račun

Svi znamo šta je finansijski bankovni račun. Položimo novac na račun i povećavamo rezerve iz kojih možemo da povučemo novac kada nam je potreban. Emocionalni bankovni račun je metafora koja opisuje količinu povjerenja uloženog u neki odnos. To je osjećaj sigurnosti koji imate prema nekoj dragoj osobi.

Ukoliko ja uložim u emocionalni bankovni račun ljubaznost, dobrotu, iskrenost i ispunjavanje svojih obaveza prema vama, ja povećavam svoje rezerve. Vaše povjerenje u mene raste i mogu da se oslonim na to povjerenje onoliko puta koliko mi je to potrebno. Pri tom mogu da pravim greške, ali to će nadoknaditi nivo povjerenja odnosno emocionalna rezerva. Moja komunikacija ne mora da bude jasna, ali vi ćete me razumjeti. Nećete me „držati za svaku riječ”. Kada je povjerenje visoko, komunikacija je laka, brza i uspješna.

Međutim, ukoliko ja imam naviku da pokazujem neljubaznost, nepoštivanje, ukoliko vas previše često ušutkujem, ignoriram, kockam se s vašim povjerenjem, burno reagiram, prijetim vam moj emocionalni bankovni račun se s vremenom smanjuje. Nivo povjerenja se srozava. Kakvu fleksibilnost tada imam?

Nikakvu. Koračam po minskom polju. Moram da budem veoma pažljiv, da mjerim svaku riječ koju izgovorim te živim u konstantnoj napetosti, i svijetu nevidljivih znakova.

Stephen RCovey

akos.ba

Povezani članci

Back to top button