Vijesti iz svijeta

Egipat: Biće još više glasova podrške priznavanju države Palestine kao punopravne članice UN-a

Shoukry je u glavnom gradu Kairu održao konferenciju za novinare sa irskim ministrom vanjskih poslova Michealom Martinom

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry izjavio je da postoji spremnost u arapskom svijetu za “podršku priznavanju države Palestine kao punopravne članice Ujedinjenih naroda (UN)”, javlja Anadolu.

Shoukry je u glavnom gradu Kairu održao konferenciju za novinare sa irskim ministrom vanjskih poslova Michealom Martinom.

Egipatski ministar vanjskih poslova je komentarisao pitanje američkog veta na zahtjev Palestine za punopravno članstvo u UN-u.

“Naredni korak bit će poduzet kroz Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda, a glasovi podrške priznavanju države Palestine kao punopravne članice UN-a će se povećati”, dodao je.

Shoukry je istakao da bi to moglo ohrabriti i druge zemlje, uključujući i evropske zemlje koje još nisu priznale palestinsku državu.

Dodao je da nacrt rezolucije za koji se očekuje da će biti pripremljen o Palestini podržava grupa arapskih zemalja.

Irski ministar vanjskih poslova Martin također je rekao da “mnoge zemlje u Evropskoj uniji rade na priznavanju države Palestine i zaustavljanju nasilja u Pojasu Gaze”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button