U FokusuUmjetnost

Edhem Fočo: Ambicija nam je učiniti AJB DOC jednim od najboljih europskih festivala

Od 21. do 25. rujna u Sarajevu će biti održan premijerni Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival. Skraćeno – AJB DOC, obećava mnogo i obećava ozbiljno, jer iza nove regionalne doku-festivalske postaje stoji Al Jazeera Balkans, zajedno s globalnom svjetskom novinskom organizacijom Al Jazeera Media Networkom te Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, prenosi Dokumentarni.net.

Organizatori ciljaju visoko i ambiciozno pa smo stoga kontaktirali direktora festivala Edhema Foču kako bismo doznali detaljnije informacije o samom festivalu, budućim planovima, pozicioniranju među okolnim festivalskim teškašima poput ZagrebDoxaBeldocsaDokuFesta

“Ideja za festival došla je kao prirodni slijed Al Jazeerinog prisustva u svijetu dokumentarnog filma. Al Jazeera Balkans emitira i producira najveći broj dokumentarnih filmova u regiji – preko dvije tisuće filmova emitirano je u prethodnih šest i pol godina. U isto vrijeme, matična kuća Al Jazeere u Dohi već je devet puta organizirala međunarodni festival dokumentarnog filma. Mi smo već godinama partneri i sponzori vodećih filmskih festivala u regiji”, govori nam Fočo pa napominje da organizacijsku jezgru ovog festivala čine zaposlenici Al Jazeere Balkans, koja je svoje urede otvorila u Sarajevu još 2011. godine. Naročito se to odnosi na selektore, inače čelne ljudi njihovog odjela za dokumentarne filmove. Ostvarena je i suradnja sa ekipom iz Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Regijom već godinama vladaju jake festivalske snage poput ZagrebDoxa, Beldocsa i DokuFesta. Gdje se u tu sliku uklapa AJB DOC?

“Regija ima odlične festivale, a mi vjerujemo da je naš adut jako prisustvo u dokumentarnom filmu i mogućnost da prikazane filmove promoviramo i emitiramo na našoj televiziji. Za ovaj inauguralni festival imali smo prijavljenih preko 300 ozbiljnih filmova. Vjerujemo da ćemo u narednih par godina postati vodeći festival dokumentarnog filma u regiji. Ambicije su nam da, zajedno s matičnom kućom iz Dohe, ovaj festival učinimo i jednim od najboljih festivala dokumentarnog filma u Europi”, optimističan je direktor AJB DOC festivala.

Ono što ovaj festival na prvu razlikuje od konkurencije, preferirani je termin emitiranja prilagođen malim TV-ekranima. Idealno se, dakle, radi o filmovima trajanja 50-55 minuta, dosad neprikazanim na televiziji i koji po riječima Foče moraju zadovoljiti visoke sadržajno-produkcijske Al Jazeerine kriterije. Prostora će, dakako, biti i za autorske dokumentarne filmove s kino potencijalom. Najveći pak broj dokumentaraca smjestio se u natjecateljski dio programa gdje festivalskim backgroundom možda najviše strši “O očevima i sinovima” / “Of Fathers and Sons” (Talal Derki, 2017.), intimni portret radikalne islamističke obitelji, dobitnik Velike nagrade žirija Sundance Film Festivala početkom godine. U Sarajevu će svjetsku premijeru doživjeti i novi dokumentarac hrvatskog autora Ranka Paukovića“Na kraju tame” (Spiritus Movens, 2018.) o Sakibi Čović, jednoj od posljednjih rudarica bosanskohercegovačkom rudnika ugljena Breza.

“Ovogodišnji festival ima petnaest filmova u natjecateljskoj konkurenciji i osam izvan nje. Tih osam uključuje neke filmove iz Al Jazeerine produkcije, kao i popularne filmove koji s našim festivalom završavaju svoj festivalski život”, rekao je Fočo i istaknuo nekoliko zanimljivih dokumentaraca iz konkurencije poput dansko-švedske koprodukcije“Lost Warrior” (Søren Steen Jespersen i Nasib Farah, 2018.), “Arkanovo nasljeđe: Srpska mafija” / “Arkan’s Legacy: The Serbian Mafia” (2017) Francuza Jérômea Pierrata te “Kamo idemo” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) naše Lidije Špegar.

Zanimljiv je i onaj industrijski dio festivala.

“Na AJB DOC-u će se održati petodnevni trening za mlađe autore dokumentarnog filma pod pokroviteljstvom Al Jazeera Media Instituta iz Dohe. Vodit će ga nagrađivani autor Giovanni Ulleri, nominiran za nagradu Emmy, koji je radio i s Michaelom Mooreom. Polaznici dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH i Makedonije. Naše kolege iz Hrvatske, Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber organizirat će također dnevnu radionicu s fokusom na autorska prava i slične tematike prilikom pravljenja dokumentarnih istraživačkih filmova”, rekao je za kraj ovog blic-intervjua Edhem Fočo.

A za stvarni kraj naše male najave premijernog AJB DOC-a, još nekoliko servisnih informacija. Najprije onaj dio koji se odnosi na ovogodišnji žiri, kojeg sačinjavaju američka producentica i redateljica Karin Hayes, britanska producentica Ingrid Falck, palestinski autor Montaser Marai, novinar i redatelj Robert Tomić Zuber te producent i član Europske filmske akademijeZoran Galić.

Na festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Spomenuti međunarodni žiri odabrat će najbolji film natjecateljske konkurencije te dodijeliti glavnu nagradu, “AJB Main Award”. Svi filmovi iz natjecateljskog programa također ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svaki od festivalskih dokumentaraca natječe se za Nagradu publike. Među njima i dva hrvatska –“Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) i “Glasnije od oružja” (Factum, 2018.) Miroslava Sikavice koji će se prikazati u sklopu popratnog programa Last Minute Cinema.

ins.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button