DijasporaSportske novostiU Fokusu

svBKC BiH iz Frankfurta – najuspješniji bh. fudbalski klub u dijaspori

Iako učestalo korišten termin, pojam bosanskohercegovačke dijaspore nije shvaćen i vrednovan u svojoj punini, te mnogi nemaju jasnu predstavu o tome ko su, kojim aktivnostima se bave, i koliko značajne uspjehe i poduhvate bilježe bosanskohercegovački iseljenici u dijaspori, djelujući kako na individualnoj razini, a posebno u okviru zajednica. Stanje bosanskohercegovačke dijaspore, i priče u ovom okviru, zavređuju dužu analizu i konstantnu pažnju javnosti.

Ukoliko pomnije proučavamo djelovanje bosanskohercegovačke dijaspore, možemo uočiti veoma širok opus zanimljivih i inspirativnih činova, koji ukazuju na vrijednost i trud onih koji isključivo iz ljubavi i iskrenih namjera, bez ikakve koristi ili pak ličnog interesa, nastoje kreirati pozitivnu sliku i u svijet poslati pozitivan primjer, ogledalo, koje zaslužuje niz pohvala. Upravo jedan od takvih primjera, jedna od veoma lijepih priča nam stiže iz Frankfurta, u kome djeluje fudbalski klub svBKC Bosna i Hercegovina. Po samom osnivanju, klub je nosio ime KSG Bosnien-Herzegovina (Kulturno – sportska zajednica Bosna – Hercegovina, ali dolazi do promjena, pa tako ovaj klub danas nosi naziv svBKC Bosna i Hercegovina. Ovaj klub je oličenje niza pozitivnih karakteristika i jasno ukazuje na organizovanost ali i na spremnost na interakciju bosanskohercegovačkih iseljenika u Njemačkoj sa drugim narodima.

Godine 1992.  je osnovan ovaj, prvi, bosanski fudbalski klub u Frankfurtu, a tadašnji osnivači kluba su bili Hasan Durić, Adem Čikarić, Miralem Hadžalić i Senka Čaušević. Prvi treneri su bili Enes Dedić i Huso Travančić, a klub je već u prvoj godini djelovanja i nastupa osvojio prvenstvo i osigurao ulazak u viši rang. U periodu kada se klub nalazio u teškoj poziciji, pronalazi se zajednički interes te klub ulazi u okrilje najjačeg centra u Frankfurtu BKC-a Frankfurt, čime fudbal u ovome gradu postiže veliku renesanu i počinje još uspješnija epoha. Tako svBKC Bosna i Hercegovina u navedenom okruženju kreće uzlaznom putanjom, te danas raspolaže sa 70 aktivnih fudbalera, i tri ekipe: Prvom ekipom, drugom, i ekipom A juniori.

Sredstva potrebna za djelovanje kluba, što stoji 30 000 eura po godini, osiguravaju se kroz sponzorstva privrednika, ali i pojedinaca, a manji dio prihoda pristiže od prodaje ulaznica. Fudbaleri svBKC Bosna i Hercegovina nastupaju u ligi Gruppenliga Frankfurt, a neizostavno je spomenuti da trenutno igraju najbolju sezonu u historiji ovoga kluba, i posmatrajući trenutno bodovno stanje, kandidati su za ulazak u viši rang takmičenja. Činjenica koja posebno fascinira, jeste da klub, a tako i podmladak, čine predstavnici deset nacija, što jasno ukazuje da su u svBKC Bosna i Hercegovina iz Frankfurta dobrodošli svi kvalitetni fudbaleri i dobri ljudi.

Iz svBKC Bosna i Hercegovina poručuju kako im je cilj za budućnost dugoročno osiguranje postojanja ovog fudbalskog kluba, što nastoje postići kroz jak podmladak i adekvatne uslove za fudbalere. Također poručuju da je prioritet širenje i izgradnja pozitivnog imidža domovine, a itekako su svjesni da kao fudbalski klub imaju značajnu socijalnu ulogu, okupljajući sportiste, a gledaocima pružajući kvalitetan fudbal ali i priliku za druženje. Osim što njeguju kvalitetan sport i što potiču na interakciju, iz kluba poručuju kako se u njihovim redovima prije svega njeguju univerzalne vrijednosti, i kako nadasve jedni drugima pokušavaju olakšati i pomoći u raznim situacijama, između ostaloga iskazujući i podršku u procesu pronalaska posla.

Bosanskohercegovački iseljenici u Frankfurtu ljubomorno čuvaju svoje porijeklo i šire dobar glas o domovini, oni su najbolji ambasadori naše zemlje. Svjesni su da će pozitivnim djelovanjem zaslužiti poštovanje onih koji ih okružuju, ali isto tako da će zajedničkim djelovanjem, naporima, istrajnošću, te šarolikošću aktivosti, ispisati priče koje zaslužuju biti ispričane, jasno i glasno, diljem svijeta. Kroz jačanje sebe i kroz jačanje zajednice, u Frankfurtu rade na tendenciji rasta pozitivnih promjena, ali i na promoviranju i afirmiranju države Bosne i Hercegovine i svega onoga što se pod njenim okriljem podrazumijeva. U iščekivanju novih, pozitivnih i primjernih priča iz BKC-a Frankfurt, konstatujemo da je BKC sasvim sigurno jedna od najbolje organizovanih zajednica u ovoj zemlji, ali i šire, te im želimo svu sreću.

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button