Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Duh zajedništva je izašao iz boce: Gdje sjede ‘glavne baje’ u Banja Luci ili Sarajevu

Duh zajedništva je izašao iz boce: Gdje sjede ‘glavne baje’ u Banja Luci ili Sarajevu

Možda u ovom trenutku paradoksalno zvuči jer eho sukoba i svađa još snažno odjekuje u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine, ali Banja Luka, Sarajevo i Mostar odavno nisu bili bliži.
 

Piše: Adis Hasaković

Gotovo nevjerovatno zvuče poruke koje dolaze iz kruga bosanskohercegovačkih narodnih stranaka o potrebi zajedničkog promišljanja zajedničke sudbine svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, bez isključivosti, s razumijevanjem u duhu onoga što bi se moglo nazvati vjekovnim bosanskohercegovačkim osjećajem za drugog i drugačije, a što je ujedno i moderna evropska demokratska praksa.

Čak ni vijest da smo i zvanično izašli iz recesije nije toliko bila važna koliko ovaj preokret od prije nekoliko dana u javnom komuniciranju lidera i predstavnika Srspske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Hrvatske demokratske zajednice1990 i, na koncu, Stranke demokratske akcije.

Čak ni vijest da smo i zvanično izašli iz recesije nije toliko bila važna koliko preokret u javnom komuniciranju četiri stranke. 

Šok za javnost u pozitivnom smislu, ali i nevjerica u protivničkim političkim taborima. Najglasnija je vlast u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, koja nastoji pokazati biračima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine kako je zapravo savez sa strankama iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ravan činu veleizdaje srpskih interesa. Mada se ove reakcije upućene putem Javnog servisa RS-a doimaju snažne i odlučne, prije će biti da je riječ o panici u vlastitim redovima.

Gdje sjede ‘glavne baje’

Sljedeći snažan udarac, koji će odjeknuti više nego sva galama predsjednika RS-a i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika o tome kako se “onaj ko sadi tikve sa Sarajevom obija srpskom narodu o glavu”, stići će već 13. maja za kada je predviđena zvanična posjeta Sarajevu novog premijera Srbije Aleksandra Vučića. Zvanični Beograd s političkom opcijom koja ima apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini Srbije, što sam preokret u politici prema Bosni i Hercegovini čini još značajnijim, želi pokazati da bosanskohercegovačke “glavne baje” ne sjede u Banjoj Luci.

Opširnije na portalu AJB:

Duh zajedništva je izašao iz boce

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com