Dijaspora

Drugi susret Bošnjakinja u Holandiji

Da se islam živi i voli te da  se čuva i njeguje bošnjačka tradicija i kultura van granica domovine još jedanput je dokazao  IKC  Hajr Enschede odnosno aktiv žena  ovoga džemata.

Dana 01.04.2017. u mjestu Galen kod  grada Enschede  održana je manifestacija pod nazivom “Drugi susret hanuma  Bošnjakinja” kojoj je prisustvovalo više od 600 žena  većinom  iz džemata IZ Holandija ali i Njemačke.

Domaćice su uz osmijeh i  srdačnu dobrodošlicu dočekale gošće te je  uz večeru i  kahvu počelo druženje.

Za bogati  vjersko-kulturni program najviše su zaslužne članice aktiva žena, horska sekcija, dramska sekcija i KUD IKC-a koje su osmislile i izvele cjeli program.

U prelijepoj atmosferi  i   prigodno dekorisanoj sali  prisutne  gošće imale su priliku uživati u  odlomcima Kur’ana, ilahijama, vjerskim predavanjima, dramskom sadržaju te bosanskim narodnim igrama.

Prisutne gošće  poselamio je   i imam ovoga  džemata Edin ef.-Hodžić  te ih počastio prigodnim predavanjem, ističući važnost i bitnu ulogu žene muslimanke u društvu.

Posebnu notu ovoj manifestaciji dala je i mlada muallima iz Livna, Šejla Mujić-Kevrić, čiji savjeti i poruke prisutne nisu ostavili ravnodušnim.

Vidno raspoložene i zadovoljne gošće srdacno su se zahvalile na pozivu i gostoprimstvu uz obećanje da će ovu manifestaciju podržati svojim dolaskom ako Bog da i naredne godine.

“I reci: Trudite se! Allah će trud vas vidjeti, i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome  Koji zna nevidljivi i vidljivi  svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti.”  (Et-Tevba, 105)

Gospodoru naš podari nam iskrenost u dobrim djelima našim, i smiluj nam se na Sudnjem danu. Gospodaru naš ako mi tebe zaboravimo nemoj ti zaboraviti nas, tako Ti Tvoje neizmjerne milosti o Najmilostiviji! AMIN!

Piše: Elvedin Softić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button