Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Drugi dio seminara Mladi lideri: Upravljanje vremenom i stresom

Drugi dio seminara Mladi lideri: Upravljanje vremenom i stresom

U nedjelju 28. aprila 2019., u Sarajevu, u prostorijama Centra za zdravo starenje, nastavljen je ciklus seminara pod nazivom „Mladi lideri“. Predavač-trener je bio hfz. Nedim Botić, a govorio je na temu Upravljanje vremenom i stresom.

U prvom dijelu seminara prof. Botić je upoznao učesnike sa definicijom i značenjem stresa, te kako se manifestuje, odakle potiče i kako nastaje. Govorilo se da je stres posljedica problema i prepreka u životu, a da je nedostatak energije i nepoznavanje načina borbe već dovoljan osnov za njegovo nastajanje. Također, stres je rezultat i druženja sa negativnim ljudima, te prisutnosti negativne okoline u kojoj živimo, posebno u vremenu kada mladi imaju pristup društvenim mrežama.

Drugi blok predavanja govorilo se o načinima kako stres nastaje, te kako ga prevenirati. Kao jedan od primjera nastanka stresa kod mladih ljudi jeste strah od kritike, greške, javnog nastupa, neorganizovanost u upravljanju vremenom itd. Profesor Botić je demonstrirao neke od vježbi protiv napetosti i brige, a dao je i nekoliko savjeta kako se psihički odbraniti od toga.

U nastavku seminara, govorio je i o načinu uspješnije organizacije vremena te potrebe definisanja svih obaveza i aktivnosti i njihovog postepenog rješavanja, shodno prioritetima.
Na kraju je održana i kraća radionica gdje su učesnici imali priliku učestvovati i pokušati praktično primijeniti neke od vještina koje su stekli na seminaru.

Projekat „Mladi lideri“ nastavlja se naredni vikend kada će biti upriličen seminar o javnom nastupu, dok je nedjelja, 05. maj predviđena za izlet za sve svršenike projekta.

svitanje.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top