Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Druga sedmica Ljetne škole Svitanje: Umjetničke radionice, tehnike kreativnog učenja, poučni film i druženje

Druga sedmica Ljetne škole Svitanje: Umjetničke radionice, tehnike kreativnog učenja, poučni film i druženje

Iza nas je već druga sedmice Ljetne škole Svitanje, tokom koje blizu stotinu djece ima priliku da učestvuje u zabavnim i edukativnim aktivnostima, druženju i učenju na inovativan način.

Ova sedmice je protekla u znaku kreativnosti. Već od ponedjeljka su djeca mogla prisustvovati kreativnim radionicama koje je vodila prof. Lejla Hidić-Elezović, tokom koje su djeca imala priliku da osjete ljepotu samostalne izrade zanimljivih i unikatnih umjetničkih djela, i da iste sa ponosom podijele sa svojim porodicama. Cilj kreativne radionice je razvijanje i podrška dječije kreativnosti i ljubavi prema umjetnosti,  te razvoj samopouzdanja i vlastitog izražaja kroz zabavan rad sa prirodnim materijalima i artističkim pomagalima.

Djeca su prisustvovala i radionici o tehnikama kreativnog učenja, pod mentorstvom mr. Emine Ašćerić-Selimović. Učili su kako da pamte i uče na drugačiji, neobičan, a efikasniji način od onog standardnog ‘bubanja’ materije. Djeca su se okušala prvo u pamćenju deset nasumičnih predmeta, a potom je profesorice predstavila brži i lakši način pamćenja materije, koji duže ostaje u sjećanju. Nakon toga je slijedilo ponovno testiranje, i samostalni rad djece koji su naučene tehnike primijenili u praksi.

U srijedu, 25. jula, djeca iz svih grupa su mogla pogledati film „Čudo – Wonder“, dirljivu i poučnu priču o dječaku Auggieu Pullmanu, koji boluje od rijetke bolesti zbog koje je imao 27 operacija i tešku deformaciju lica. Film prikazuje priču o njegovom polasku u školu, problemima sa vršnjacima i novom sredinom, načine na koji se to odrazilo na njegovu porodicu, te Auggiejevu transformaciju u dječaka koji je ljepotom svoje duše savladao sve predrasude koje je okolina imala prema njemu zbog njegovog izgleda. Gledanje ovog filma je bila izvrsna prilika da djeca sa svojim nastavnicima porazgovaraju o predrasudama, vršnjačkom nasilju, važnosti porodice i prijatelja, prevazilaženju kriza i problema, slici koju imaju o sebi i kompleksima zbog fizičkog izgleda.

Pored predmeta koje drže redovni profesori, i ove sedmice su održani su i časovi iz historije BiH, gdje je predavač, mr. Admir Lisica, sa učenicima podijelio zanimljive detalje iz historije naše zemlje, od doba austrogarske vladavine do savremenog doba.

Iduće sedmice nas očekuje još puno zanimljivih sadržaja, od radionice ‘Kolačići za djecu oboljelu od raka’, kada će djeca praviti kolačiće, koji će se prodavati i sav prikupljen novac biti proslijeđen za liječenje djece oboljele od raka, do radionica ‘Božije čudo zvano tijelo’ i ‘Pravilno pranje za zdrave zube’, zajedničkog izleta na Igman te završnih ispita.

Piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top