Kolumne i intervjui

Dr. Izet Terzić: Nevladine organizacije trebaju iskoristiti ramazan da pomognu IZ

Sa prof. dr. Izetom Terzićem smo razgovarali o tome kako na najbolji način dočekati i provesti ovaj ramazan, o prilici koju ovaj mubarek mjesec pruža za da’vetske aktivnosti kako pojedinca tako i nevladinih organizacija.

Razgovarao: Fahrudin Vojić

AKOS: Kako najbolje dočekati i iskoristiti ovogodišnji ramazan?

Dr. Terzić: Na ovo pitanje upitani najčešće odgovaraju sa potrebom čišćenja i  uređenja naših kuća i stanova, što je  svakako za  pohvalu. Ali, pored toga, značajnije pripreme bi se trebale  usmjeriti ka čišćenju  srca. Obzirom na to da je ramazan  mjesec duhovnog preporoda i tjelesne  apstinencije od užitaka tokom dana, lijepo je nekoliko  dana prije  ramazana ispostiti, kako bi se lakše ” ušlo ” u ramazan. Svakako bi trebalo i  druge vrste  ibadeta  pojačavati češćim učenjem  Kur’ana, noćnim nafilama, dijeljenem sadake.

Nakon toga u  ramazanu se potpuno  posvetiti redovnim i vanrednim vjerskim aktivnostima. Te  pripreme  se mogu shvatiti kao  jedna vrsta  zagrijavanja za ono  što  najbolje  dolazi.

AKOS: Kako svako od nas na pojedinačnom nivou može da na najbolji način iskoristiti ramazansku atmosferu kako bi što više ljudi, posebno mladih, privukli vjeri?

Dr. Terzić: Ramazan  je prilika da se za relativno malo  ulaganja  dobije veoma  velika  nagrada. Međutim, u ovom pitanju nije riječ o  individualnom odnosu prema vjeri, nego šta uraditi na polju poziva drugih, pogotovo  mlađih  osoba. Smatram važnim i bitnim, kao prioritet uzeti one koji su nam najbliži, kako u rodu, tako i u komšiluku. Vrlo je važno pri pozivanju  drugih ka  primjeni  Allahovih  propisa da im  se naglasi da  u tome mi nemamo  nikakvih ovozemaljskih interesa,  nego  da je to poziv  obavljanju vjerskih  propisa nakon čega će  najviše on (ona) imati i ovosvjetskih i ahiretskih koristi. Naš lični  primjer će  uvijek  biti temelj u davetskom angažmanu, jer bez  njega sve ostalo će se  srušiti. Naše  zadovoljstvo i sreća  što živimo na islamskim principima mora  biti vidljiva i primjetna, a svojom riječju i djelom pozivamo i druge da nam se pridruže kako bi i oni doživjeli  radosti vjerskog življenja.

AKOS: Neki savjeti za nevladine organizacije u kontekstu nadolazećeg mubarek mjeseca?

Dr. Terzić: Savjet  nevladinim organizacijama koje u ramazanu pojačavaju svoje  aktivnosti, bio  bi  usmjeren na to da  pomognu   Islamskoj  zajednici, na  način da preko svojih  članova i saradnika naprave “pravu  sliku” porodica ili pojedinaca  kojima  je potrebna bilo kakva vrsta  pomoći. Pored  najiskrenije namjere  da se pomognu oni kojima  je pomoć zaista potrebna, treba eliminisati one koji lažno pričaju  o  svome teškom  stanju. Obzirom na to  da nam Allah dž.š. u  Kur’anu  kaže da ima onih koji su potrebni  pomoći, ali svoju nevolju  skrivaju, na nama je  da ih  otkrijemo i pružimo  takvima pomoć. Nekima  njihovo dostojanstvo  ne  dozvoljava da se  žale drugima, a zaista su u teškoj situaciji, te  je na nama da i  takve prepoznamo i priteknemo im u pomoć.

Molimo  Uzvišenog Allaha da nam ukabuli sve iskrene nijete i djela, a posebno ona počinjena  tokom mubarek  mjeseca ramazana. Amin!

Jedan od primjera saradnje članica Saveza bošnjačkih NVO sa Islamskom zajednicom jest manifestacija Ramazan u Bosni koja je nakon dvije godine održavanja u Sarajevu na platou ispred Čaršijske džamije na Baščaršiji preselila ovaj ramazan u Tuzlu.

U organizacije manifestacije Ramazan u Bosni učestvovali su AKOS, Demus, Saff, Udruženje Svitanje.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button