Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Đozine fetve: Zašto se kod akšam namaza klanjaju farzi prije sunneta?

Đozine fetve: Zašto se kod akšam namaza klanjaju farzi prije sunneta?

PITANJE:

Zašto se kod akšam namaza klanjaju farzi prije sunneta?

 

ODGOVOR:

Muhammed, a.s., odredio je vaktove pojedinih namaza, raspored farzova i sunneta i način klanjanja: ”Klanjajte onako kako vidite da ja klanjam.” Što se tiče akšama, u više hadisa je preporučio da se klanja odmah, čim vakat nastane. Preporučio je da se akšamski sunneti klanjaju kod kuće kad se farzi obave džematile u džamiji. Muhammed, a.s., sam je to radio: poslije farza u džamiji, klanjao bi sunnete kod kuće.

Kod pitanja određivanja vaktova za pojedine namaze, i to početka i svršetka vakta, navodi se u hadisu da je Džibril klanjao sa Muhammedom, a.s., sve vaktove dva uzastopna dana.

Navodi se u jednoj verziji da je akšam klanjao oba dana u isto vrijeme, na početku vakta. Zbog toga Šafija smatra da akšamski vakat obuhvaća samo toliko vremena koliko je potrebno da se klanjaju tri /propisana/ rekata /farza/. Otuda je i po našem mezhebu preporučeno da se akšam klanja odmah u prvom vaktu, i to prvo farzi.

Na pitanje odgovorio: Husein ef. Đozo

Iz knjige: IZABRANA DJELA , FETVE II, knjiga peta

Izdavači: El-Kalem i Fakultet islamskih nauka, Sarajevo, 2006.

 

Poštovani čitaoci, u toku je objavljivanje serijala FETVI uvaženog prof. Huseina ef. Đoze, najpoznatijeg alima sa prostora ex Jugoslavije iz perioda 60-tih i 70-tih godina. Iz ovih FETVI i profesorovih odgovora jasno možemo vidjeti kako se ondašnja ulema borila sa postojanjem mnoštva čudnih navika i običaja, te koliko se trudila da ljudima približi vjeru i objasni suštinu  postojećih šerijatskih normi i propisa.

Akos. bA

Pridružite se Facebook stranici posvećenoj promociji  lika i djela rahmetli Huseina ef. Đoze: 

 

Husein Đozo – bošnjački velikan 20. stoljeća

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top