DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Dova Poslanika Muhammeda a. s. i dova dobrih ljudi

Gospodaru noći Kadr, Koji si je učinio boljom od hiljadu mjeseci, Gospodaru noći i dana, Gospodaru brda i mora, Gospodaru tmine i svjetlosti, Gospodaru Zemlje i neba, Stvoritelju, Koji daješ oblike, Koji stvaraš bez prethodnog primjera, o Allahu, o Allahu, o Allahu.

Ti imaš najljepša imena, uzvišene primjere, veličanstvo i blagodati. Molim Te da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu i da u ovoj noći naša imena upišeš među sretnike, duše naše pridružiš šehidima, dobročinstvo postaviš na najveći stepen Dženneta i da nam oprostiš grijehe. Podari nam čvrsto uvjerenje koje će uvijek radovati naša srca i vjerovanje koji će od nas otkloniti sumnju.

Učini nas zadovoljnim onim što si nam dodijelio, daj nam dobro na Ovom svijetu i dobro na Onom svijetu i sačuvaj nas od patnje vatre koja prži…

Opskrbi nam ove noći sjećanjem na Tebe, zahvalnošću Tebi, hrljenjem i povratkom k Tebi, podari mi uspjeh u činjenju onoga za šta si podario uspjeh Muhammedu i njegovoj porodici, neka je mir njemu i njima.

Bože naš, produži nam život, povećaj nam opskrbu, tijela nam učini zdravim i daj da ostvarimo svoje nade. Ako smo od nesretnika, izbriši naša imena iz nesretnika i upiši nas među sretnike, jer zaista si rekao u Knjizi spuštenoj Tvom vjerovjesniku kojeg si poslao, neka su blagoslovi Tvoji njemu i njegovoj porodici: Allah briše ono što hoće i utvrđuje ono što hoće i kod Njega je glavna knjiga.

Allahu naš, hurmetom šehida molimo Te, Bože, da nam grijeh nestane, da nam briga prestane, da nas bolest ostavi, da nas strah napusti, da nas siromaštvo ne prati, da nas bijeda ne vidi, da nas lijenost ne uhvati, da nas krivi put ne prevari, da nas prijatelji ne zaborave, da nas neprijatelji ne progone, da nas izdajnici ne prodaju, da nam narod bude slobodan, da nam domovina bude ponosna, da nam dom bude siguran, da nam društvo bude pošteno, da nam povratak kući bude uspješan, da borba za istinu i pravdu bude trajna, da nam zajedništvo u vjeri bude omiljeno, da nam život s komšijama bude dragovoljan.

Tražimo najbolje što se traži, molimo za najbolju dovu, za najbolji uspjeh, za najbolje djelo, za najbolju nagradu, za najbolji život i za najbolju smrt. Učvrsti nas i otežaj vagu naših dobrih djela. Učvrsti naše vjerovanje i podigni naše stepene.

Primi naše namaze i oprosti nam grijehe. Podari nam najveće deredže u Džennetu. Allahu naš, molimo te za početna i završna dobra, sveukupno dobro, njegov početak i njegov kraj, njegovu formu i njegovu suštinu, i daj nam najviše stepene u Džennetu.

Allahu naš, podari nam najbolje s čim dolazimo, najbolje što radimo, najbolje što činimo, najbolje što krijemo, najbolje što pokazujemo i najveće stepene u Džennetu.

Milostivi Bože, Učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo! Bože Svemogući, Uvećaj nam vjeru! Osnaži nam povjerenje! Oslobodi nas straha! I spasi nas od nepovjerenja! Bože Milostivi,

Ako mi zaboravimo Tebe, Nemoj Ti zaboraviti nas!  A m i n!

“Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo Tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!”

“Gospodaru naš, učini nas Tebi odanim, i porod naš nek bude odan Tebi, i pokaži nam obrede naše i oprosti nam, jer Ti primaš pokajanje i samilostan si!”

“Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas! Ti si Gospodar naš, pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!”

“Stvoritelju nebesa i Zemlje, Ti si Zaštitnik moj i na ovom i na onom svijetu; daj da umrem kao musliman i pridruži me onima koji su dobri!”

“Gospodaru nas, oprosti nama i braci nasoj koja su nas u vjeri pretekla, i ne dopusti da u srcima nasim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru nas, Ti si zaista, Dobar i Milostiv.”

Gospodaru moj, podari mi znanje i uvrsti me među one koji su dobri i učini da me po lijepom spominju oni što će poslije mene doći, i učini me jednim od onih kojima ćeš džennetske blagodati darovati!”

“Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kad si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!”

“Stvoritelju nebesa i Zemlje, Ti si Zaštitnik moj i na ovom i na onom svijetu; daj da umrem kao musliman i pridruži me onima koji su dobri!”

Gospodaru naš, poštedi nas patnje u džehennemu, jer je patnja u njemu, doista, propast neminovna, on je ružno prebivalište i boravište!

“Gospodaru naš, podaj nam ono što si nam obećao po poslanicima Svojim i na Sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ćeš, doista, Svoje obećanje ispuniti!”Amin.

Za medzlistuzla.ba dove izabrao i prilagodio: dr. hafiz Edin-ef. Peštalić

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button