Kulinarstvo
Domaći sladoled

Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake (vrhnje za šlag, min. 30% masti)
- 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mlijeka (cca 400 ml)
- 1 kašičica prirodnog ekstrakta vanilije
(Opcionalno: komadići čokolade, voće, orašasti plodovi, karamel sos… za dodatni ukus)
Priprema:
- Umuti pavlaku mikserom dok ne dobiješ čvrst šlag.
- U posebnoj posudi pomiješaj kondenzovano mlijeko i vaniliju.
- Lagano dodaj umućenu pavlaku u smjesu s kondenzovanim mlijekom i miješaj špatulom dok se sve ne sjedini.
- Po želji ubaci dodatke (npr. komadiće čokolade ili voća).
- Prespi smjesu u plastičnu ili metalnu posudu s poklopcem.
- Zamrzni najmanje 6 sati, idealno preko noći.
- Prije serviranja, ostavi par minuta da omekša pa poslužuj kugle.
Ako želiš okus od čokolade, u osnovnu smjesu dodaj 2-3 kašike kakaa u prahu. Za voćni sladoled, ubaci pasirane jagode, maline ili borovnice.
Akos.ba