Poučne priče

Domaće ćufte u paradajz sosu

Ako postoji jelo koje podsjeća na toplinu mamine kuhinje i porodične ručkove, to su sigurno ćufte u paradajz sosu. Jednostavne, ukusne i zasitne – ovo jelo je savršeno za radne dane kada želimo nešto “na kašiku”, ali ipak s dozom nostalgije.

Sastojci za ćufte:

  • 500 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)

  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)

  • 1 jaje

  • 2 kašike prezle

  • So, biber, peršun po ukusu

Paradajz sos:

  • 500 ml paradajz sosa ili pasiranog paradajza

  • 2 čehna bijelog luka

  • 1 kašika brašna

  • Prstohvat šećera (da izbalansira kiselost)

  • So, biber, malo suhog začina

Priprema:
Napravite smjesu za ćufte, oblikujte kuglice i kratko ih propržite da uhvate boju. U posebnoj šerpi zagrijete malo ulja, dodate bijeli luk i brašno, propržite kratko, pa ulijete paradajz sos. Dodajte šećer, začine, pa ubacite ćufte. Poklopite i krčkajte oko 30–40 minuta.

Prilog? Pire krompir, riža ili makaroni – po izboru!

Savjet: Jelo je još ukusnije sutradan kada se svi ukusi povežu. Možete ga napraviti unaprijed i samo podgrijati za brzi porodični ručak.

Akosa.ba

Povezani članci

Back to top button