Domaće ćufte u paradajz sosu

Ako postoji jelo koje podsjeća na toplinu mamine kuhinje i porodične ručkove, to su sigurno ćufte u paradajz sosu. Jednostavne, ukusne i zasitne – ovo jelo je savršeno za radne dane kada želimo nešto “na kašiku”, ali ipak s dozom nostalgije.
Sastojci za ćufte:
-
500 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
-
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
-
1 jaje
-
2 kašike prezle
-
So, biber, peršun po ukusu
Paradajz sos:
-
500 ml paradajz sosa ili pasiranog paradajza
-
2 čehna bijelog luka
-
1 kašika brašna
-
Prstohvat šećera (da izbalansira kiselost)
-
So, biber, malo suhog začina
Priprema:
Napravite smjesu za ćufte, oblikujte kuglice i kratko ih propržite da uhvate boju. U posebnoj šerpi zagrijete malo ulja, dodate bijeli luk i brašno, propržite kratko, pa ulijete paradajz sos. Dodajte šećer, začine, pa ubacite ćufte. Poklopite i krčkajte oko 30–40 minuta.
Prilog? Pire krompir, riža ili makaroni – po izboru!
Savjet: Jelo je još ukusnije sutradan kada se svi ukusi povežu. Možete ga napraviti unaprijed i samo podgrijati za brzi porodični ručak.
Akosa.ba